Piernik z Dyni i Jabłka Bezglutenowe Korzenne Ciasto Bez Cukru Puszysty i Wilgotny Bez Laktozy Mąka Kokosowa

Idealne ciasto dla fanów jesiennych, aromatycznych ciast. Dyniowy piernik w wersji soft – puszyste, ale wilgotne. Zdrowe ciasto – fajne dla niejadków – przemycisz trochę witamin i wartości odżywczych w objęciach kakao. Ciasto powstało w wyniku modyfikacji bazy z przewuzetki w połączeniu z dynią, jabłkiem, aromatem pomarańczy i przyprawami korzennymi. Nie wiem czy jadłam lepsze ciasto tego typu. Po prostu musisz je zrobić.

 

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g mąki kokosowej
  • 40 g budyniu waniliowego (proszek) bez dodanego cukru
  • 40 g erytrytolu
  • 100 ml wody ciepłej
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki przyprawy korzennej – ja używam miksu „do kawy” z Pięciu Przemian
  • olejek pomarańczowy – można pominąć jak ktoś nie lubi
  • 250 g musu z dyni
  • mus z 1 jabłka – dosyć dużego

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę kokosową do szklanki i zalej wodą (ciepłą), wymieszaj. Dodaj tez olej kokosowy od razu.
  2. Zblenduj upieczoną wcześniej dynię (ok. 15 minu w 180 stopniach piekłam) pozbawioną skórki i jabłko – ja przetarłam na tarce i zmiksowałam razem na gładki mus z dynią.
  3.  Połącz mus z pkt. 2 z kleikiem z pkt. 1. Poczekaj aż przestygnie i dodaj również żółtka 5 jaj, 1 całe jajko, przyprawę korzenną, olejek pomarańczowy, kakao i wymieszaj dokładnie.
  4. Ubij 5 białek z erytrytolem (użyłam w pudrze), dodaj budyń, ubijaj jeszcze przec chwilę i odstaw.
  5. Połącz mieszając już łyżką masę z pkt. 3 z puchem z białek.
  6. Przelej do formy wyłożonej papierem. Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. U mnie były dwie formy. Jedna 15×20 cm i mała tortownica. Polecam użyć większej foremki lub dwie keksówki 🙂

WAŻNE: POCZEKAJ Z WYCIĄGANIEM AŻ PRZESTYGNIE. UCHYL PIEKARNIK DELIKATNIE PO PROSTU NA JAKIŚ CZAS PO WYŁĄCZENIU PIEKARNIKA.

Najlepiej smakuje schłodzony 🙂

Krem:

To po prostu 400 g jogurtu kokosowego z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą – ok. 140  g – ale może być więcej / mniej. Kropelki ze stweią do osłodzenia. Dekoracja z białej czekolady startej na tarce.

Inne przepisy z dynią:

Słodki chlebek z dyni
Brownie z dyni
Sernik dyniowy bez mąki
Brownie dyniowe musowe
Brownie dyniowe bez mąki
Sernik dyniowy z jogrtu musowy
Dyniowa delicja z nutą pomarańczy
Piernik dyniowo marchewkowy
Sernik dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *