Idealne ciasto dla fanów jesiennych, aromatycznych ciast. Dyniowy piernik w wersji soft – puszyste, ale wilgotne. Zdrowe ciasto – fajne dla niejadków – przemycisz trochę witamin i wartości odżywczych w objęciach kakao. Ciasto powstało w wyniku modyfikacji bazy z przewuzetki w połączeniu z dynią, jabłkiem, aromatem pomarańczy i przyprawami korzennymi. Nie wiem czy jadłam lepsze ciasto tego typu. Po prostu musisz je zrobić.



Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 4 łyżki kakao
- 50 g mąki kokosowej
- 40 g budyniu waniliowego (proszek) bez dodanego cukru
- 40 g erytrytolu
- 100 ml wody ciepłej
- 60 ml oleju kokosowego
- 3 łyżki przyprawy korzennej – ja używam miksu „do kawy” z Pięciu Przemian
- olejek pomarańczowy – można pominąć jak ktoś nie lubi
- 250 g musu z dyni
- mus z 1 jabłka – dosyć dużego
Przygotowanie:
- Wsyp mąkę kokosową do szklanki i zalej wodą (ciepłą), wymieszaj. Dodaj tez olej kokosowy od razu.
- Zblenduj upieczoną wcześniej dynię (ok. 15 minu w 180 stopniach piekłam) pozbawioną skórki i jabłko – ja przetarłam na tarce i zmiksowałam razem na gładki mus z dynią.
- Połącz mus z pkt. 2 z kleikiem z pkt. 1. Poczekaj aż przestygnie i dodaj również żółtka 5 jaj, 1 całe jajko, przyprawę korzenną, olejek pomarańczowy, kakao i wymieszaj dokładnie.
- Ubij 5 białek z erytrytolem (użyłam w pudrze), dodaj budyń, ubijaj jeszcze przec chwilę i odstaw.
- Połącz mieszając już łyżką masę z pkt. 3 z puchem z białek.
- Przelej do formy wyłożonej papierem. Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. U mnie były dwie formy. Jedna 15×20 cm i mała tortownica. Polecam użyć większej foremki lub dwie keksówki 🙂
WAŻNE: POCZEKAJ Z WYCIĄGANIEM AŻ PRZESTYGNIE. UCHYL PIEKARNIK DELIKATNIE PO PROSTU NA JAKIŚ CZAS PO WYŁĄCZENIU PIEKARNIKA.
Najlepiej smakuje schłodzony 🙂
Krem:
To po prostu 400 g jogurtu kokosowego z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą – ok. 140 g – ale może być więcej / mniej. Kropelki ze stweią do osłodzenia. Dekoracja z białej czekolady startej na tarce.
Inne przepisy z dynią:









