Sernik Dyniowy Bez Cukru Aromatyczne Ciasto z Dyni z Nutą Pomarańczy Fit Keto Low Carb

Ten wilgotny i puszysty jednocześnie sernik dyniowy musowy już pokochało wielu. Teraz wymyśliłam coś bardziej „zbitego” – z twarogu. Sprawdź co mi wyszło! Bardzo pyszny, jednak moje kubki smakowe wciąż zachwycają się bardziej tym sernikiem musowym z ubiegłego sezonu dyniowego! To oznacza tylko jedno – będzie jeszcze jeden przepis, by wejść gdzieś pomiędzy soft sernik i ten tutaj! Tak czy siak mega smaczny. Pomarańcze chyba zawsze będę przemycać w sernik z dyni – to jest po prostu takie połączenie – jak jajko z majonezem czy awokado z pomidorem – klasyk, którego nie ma potrzeby zmieniać! Chyba…że na inne cytrusy!

 

Składniki na dużą tortownicę: (24 cm średnicy – możesz zrobić w mniejszej blaszce z połowy składników):

  • 500 g twarogu tłustego dobrej jakości
  • 400 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
  • 40-80 g budyniu waniliowego (proszek) bez cukru  – jeśli ma być bardziej zbity to oczywiście 80
  • 500-600 g dyni (waga po upieczeniu)
  • 60 g erytrytolu (więcej lub mniej do smaku
  • 5 dużych jaj
  • skórka z pomarańczy

dodatkowo do polewy:

  • 200 g mascarpone
  • 60 g masła
  • 10 g żelatyny (nie zapomnij jak ja – bo popłynie jak na zdjęciach polewa 🙂
  • sos „klonowy” bez cukru lub inny słodzik
  • sok z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy

opcjonalnie: szczypta mąki migdałowej dla dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrojoną w kawałki pozbawioną pestek upiecz do miękkości w 200 stopniach (ok. 10 min).
  2. Zmiel twaróg na gładki mus w blenderze bardzo mocno. Po przestudzeniu dyni wrzuć i zmiel razem.
  3. Połącz w/w składniki z jogurtem, budyniem w proszku oraz żółtkami jaj i wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji.
  4. Ubij białka na sztywną pianę z eytrytolem. Połącz z dyniowo serowym kremem. Zetrzyj na koniec skórkę z pomarańczy.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem – aż się zarumieni. Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta i humoru piekarnika. W razie potrzeby wydłuż.
  6. Polewa: rozpuść mascarpone podgrzewając i mieszając jednocześnie (mały ogień). W ciepłym serku rozpuść żelatynę. Jeśli będzie słabo ciepły rozpuść w odrobinie ciepłej wody i połącz. Dodaj masło – powinno się rozpuścić. Poczekaj aż przestygnie i wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę. Ja dałam tutaj jeszcze do smaku sos Good Good „klonowy” bez cukru. Będzie również pasował cynamon.
  7. Po przestudzeniu krem zacznie gęstnieć. Takim w miarę zwartym otul wierzch ciasta. Możesz ściąć do równej powierzchni dla lepszego efektu jeśli chcesz zabłysnąć serwując gościom.
  8. Najlepiej smakuje schłodzony moim zdaniem.

 

Inne ciasta z dyni:

3 Comments on “Sernik Dyniowy Bez Cukru Aromatyczne Ciasto z Dyni z Nutą Pomarańczy Fit Keto Low Carb

  1. Mega sernik, cudny pomarańczowy kolor , a pomarańcza idealnie współgra z resztą . W sam raz na jesienne wieczory. Jestem zachwycona.

  2. Latem robiony tyle razy, że rodzina ma już dość, ale to wspaniały kremowy wypiek. Konsystencja, smak, a przede wszystkim kolor jeszcze dużo słońca wniesie na jesienny stół!

  3. Już w piekarniku. Dynia z pomarańczą robi robotę. Wypalcowalam wszystkie rózgi i miski sama. Normalnie robi to mój wnuk, a że teraz w szkole to miałam wymówkę 😁 obłęd smaku i aromatu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *