Ten wilgotny i puszysty jednocześnie sernik dyniowy musowy już pokochało wielu. Teraz wymyśliłam coś bardziej „zbitego” – z twarogu. Sprawdź co mi wyszło! Bardzo pyszny, jednak moje kubki smakowe wciąż zachwycają się bardziej tym sernikiem musowym z ubiegłego sezonu dyniowego! To oznacza tylko jedno – będzie jeszcze jeden przepis, by wejść gdzieś pomiędzy soft sernik i ten tutaj! Tak czy siak mega smaczny. Pomarańcze chyba zawsze będę przemycać w sernik z dyni – to jest po prostu takie połączenie – jak jajko z majonezem czy awokado z pomidorem – klasyk, którego nie ma potrzeby zmieniać! Chyba…że na inne cytrusy!
Składniki na dużą tortownicę: (24 cm średnicy – możesz zrobić w mniejszej blaszce z połowy składników):
- 500 g twarogu tłustego dobrej jakości
- 400 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
- 40-80 g budyniu waniliowego (proszek) bez cukru – jeśli ma być bardziej zbity to oczywiście 80
- 500-600 g dyni (waga po upieczeniu)
- 60 g erytrytolu (więcej lub mniej do smaku
- 5 dużych jaj
- skórka z pomarańczy
dodatkowo do polewy:
- 200 g mascarpone
- 60 g masła
- 10 g żelatyny (nie zapomnij jak ja – bo popłynie jak na zdjęciach polewa 🙂
- sos „klonowy” bez cukru lub inny słodzik
- sok z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
opcjonalnie: szczypta mąki migdałowej dla dekoracji
Przygotowanie:
- Dynię pokrojoną w kawałki pozbawioną pestek upiecz do miękkości w 200 stopniach (ok. 10 min).
- Zmiel twaróg na gładki mus w blenderze bardzo mocno. Po przestudzeniu dyni wrzuć i zmiel razem.
- Połącz w/w składniki z jogurtem, budyniem w proszku oraz żółtkami jaj i wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji.
- Ubij białka na sztywną pianę z eytrytolem. Połącz z dyniowo serowym kremem. Zetrzyj na koniec skórkę z pomarańczy.
- Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem – aż się zarumieni. Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta i humoru piekarnika. W razie potrzeby wydłuż.
- Polewa: rozpuść mascarpone podgrzewając i mieszając jednocześnie (mały ogień). W ciepłym serku rozpuść żelatynę. Jeśli będzie słabo ciepły rozpuść w odrobinie ciepłej wody i połącz. Dodaj masło – powinno się rozpuścić. Poczekaj aż przestygnie i wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę. Ja dałam tutaj jeszcze do smaku sos Good Good „klonowy” bez cukru. Będzie również pasował cynamon.
- Po przestudzeniu krem zacznie gęstnieć. Takim w miarę zwartym otul wierzch ciasta. Możesz ściąć do równej powierzchni dla lepszego efektu jeśli chcesz zabłysnąć serwując gościom.
- Najlepiej smakuje schłodzony moim zdaniem.
Mega sernik, cudny pomarańczowy kolor , a pomarańcza idealnie współgra z resztą . W sam raz na jesienne wieczory. Jestem zachwycona.
Latem robiony tyle razy, że rodzina ma już dość, ale to wspaniały kremowy wypiek. Konsystencja, smak, a przede wszystkim kolor jeszcze dużo słońca wniesie na jesienny stół!
Już w piekarniku. Dynia z pomarańczą robi robotę. Wypalcowalam wszystkie rózgi i miski sama. Normalnie robi to mój wnuk, a że teraz w szkole to miałam wymówkę 😁 obłęd smaku i aromatu