Przepis na fantastyczne brownie z dyni, które może być równocześnie świetnym klimatycznym piernikiem z charakterem. Dynia nadaje tu jeszcze większej delikatności i więcej miękkości. Bardzo zdrowe ciasto. Smakuje również antyfanom dyni – zupełnie nie do rozpoznania! Sposób na niejadków!
Składniki:
- 4 jaja
- 400 g dyni
- 100 g czekolady (w zależności od tego jaka czekolada to słodzidło do smaku)
- Czekolada była ciemna, więc dałam 50 g erytrytolu
Przygotowanie :
1. Dynię pozbawioną pestek piecz w 180 stopniach przez około 35 minut.
2. Zdejmij skórkę z dyni i zblenduj i połączycz z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dodaj od razu żółtka i zmiksuj na gładki krem.
3. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę i połącz z czekoladowo dyniową masą już łyżką lub na najniższych obrotach mikserem.
Można dodać 3 łyżki cynamonu i łyżkę kardamonu i wyjdzie przepyszny piernik. Może być też szczypta chilli kayene i imbiru.
4. Wysmaruj delikatnie papier tłuszczem. Piecz ok. 40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Krem to:
Pół małego opakowania mascarpone roztopione na krem + odrobiną żelatyny i kilka kropel aromatu karmelowego. Jesli robisz jako piernik to możesz sypnąć też odrobinę cynamonu do polewy.
Odczarowuję dynię – można przemycić fajnie dzieciakom w taki sposób. Ba – dzieci moich przyjaciół były zachwycone tym ciastem. Win-win – owiane złą sławą wśród maluchów warzywo fantastycznie przemycone i ciacho mocno czekoladowe bardzo smakuje! Wkrótce wrzucę również ciasto marchewke, które jest równeiż bardzo smaczne. A może jeszcze inne warzywa da się przemycić do ciasta?
Jeśli i Tobie uda się zachwycić dziecko tym ciastem daj znać koniecznie.
Masz inne sposoby na oszukanie niejadka?
kcal w 100 g ok. 152 (całość ma ok 900 g)
T: 12,22 B: 5,4 Wn: 4,65
jako piernik:
Kcal w 100 g ok. 168 T: 12,7 B: 5,4 Wn: 4,1




Zupełnie nie pomyślałam, że można wykorzystać puree z dyni również w brownie! Przepis jak zawsze prosty, minimum składników, a wielki efekt, będę robić!
Jak zjem ciasto chmurkę z cukinii to zrobię te dyniowe bo uwielbiam dynię i leży i czeka😄
Pyszne! 🤤 zajadaliśmy się z chłopakiem aż się uszy trzęsły 😄😁
Czy masa ma mieć płynną konsystencję? 🙂
tak 🙂 to ciasto kremowe, z tych mokrych
Dziękuję:) Moje jest bardziej płynne, bo dodaję miodu. Zagęszczam więc mąką kokosową i wychodzi cudownie serniczkowy smak.
A, dodaję też trochę likieru, w którym moczyły się suszone maliny i goji. Kwaskowa nutka super robi. Dziękuję za ten przepis – odkąd upiekłam pierwsze ciasto, piekę co 3-4 dni, bo szybko znika, mimo że podwoiłam składniki, żeby nie piec co drugi dzień 😀