Ciasto wilgotne, lekkie i mocno kakaowe. Myślę, że nasączone kawą mogłoby być idealn,ą bazą pod krem do tiramisu! Przepyszne, lekkie, bez cukru, ale również bez latozy. Użyłam jogurtu kokosowego z Lidla.
Składniki:
- 300 g jogurtu kokosowego z Lidla
- 50 g kakao
- 6 jaj
- 40 g mąki bambusowej
- 40 g budyniu waniliowego
- 30 g inuliny z cykorii
- 40 g erytrytolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Połącz w jednej misce wszystkie składniki poza białkami jaj i erytrytolem i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Przełoż ciasto na wyłożoną papierem formę do pieczenia.
- Piecz około 35 minut w 150 wstopniach z termoobiegiem. Pozstaw chwilę w piekarniku przed wyjęciem.
Polewa:
- 100 g jogurtu kokosowego
- łyżka kakao
- kropelki Nicks karmelowe do smaku
- łyżeczka żelatyny rozrobiona w odrobinie ciepłej wody
- *można dodać sztypę cynamonu lub rozrobić żelatynę w kawie uzyskując ciasto kawowe – wtedy można przełożyć kremem tiramisu dodatkowo 🙂
*Śćięłam „skórkę” by wyrównać ciasto i na to dałam polewę. Moim zdaniem najlepiej smakuje schłodzone.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.