Jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie mojego nieziemsko rozpływającego się w ustach soft brownie, które już ma wielu fanów. Tym razem pierniko sernik – to połączenie mojego soft brownie tradycyjnie zblendowane na mus z górą sernikową lekko ściętą żelatyn,ką. Można wzbogacić ulubionym do piernika dżemem, owocami. Idealne ciasto na keto święta i nie tylko!
Brownie: soft brownie z bloga wzbogacony przy zmieleniu już przyprawa „do kawy” i kroplami Nicks. Linkuję przepis:
Po upieczeniu należy odczekać aż przestygnie, następnie zblendować na mus, doprawić przyprawą korzenną wedle uznania, dosłodzić opcjonalnie (ja dalam tą przyprawę „do kawy” i kropelki Niks karmelowe) i wyłożyć – a w zasadzie ugnieść na dnie formy wyłożonej papierem i nastepnie dać masę sernikową:
Masa serowa:
- 250 g twarogu tłustego (zmielić)
- 250 g mascarpone
- Krople stewią drops (polecam karmel najbardziej)
- Łyżka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody (ok. 40 ml)
Zaczynamy od zmielenia na krem twarogu i zmielenia raz jeszcze z serkiem mascarpone i na końcu z żelatyną. Na koniec dosładzamy wedle uznania do smaku. Można dać też pomiędzy masę piernikową a serową dżem np. śliwka, porzeczka, truskawka czy wiśnia – co tylko lubimy do piernika.
Na górze starta czekoladą
Można dodać owocki
Film z przygotowania jest na moich Social Media