Soft Brownie bez glutenu i orzechów. Mięciutkie i wilgotne klasyczne brownie w pełni ketogeniczne i zgodne z założeniami niskowęglowodanowców. Uczta dla podniebienia! Zbite i jednocześnie kremowe ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach. Jeden z moich najlepszych przepisów. Propozycja idealna na walentynkową niespodziankę dla drugiej połówki 🙂 .
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 100 g masła
- 50 g czekolady
- 4 jaja
- 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 20 g mąki bambusowej
Przygotowanie
1. Rozpuszczamy mascarpone z masłem na małym ogniu delikatnie podgrzewając.
2. Wyłączamy gaz i dodajemy czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.
3. Ubijamy białka ze słodzidłem na sztywną pianę.
4. Dodajemy do białek żółtka, mąkę, kakao i masę maślaną. Łączymy delikatnie na niskich obrotach.
5. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Najlepiej smakuje jak się schłodzi i ustoi
Polewa to czekolada i mascarpone (po 50 g u mnie).
Kcal (razem z powyższą polewą) ok. 341 w 100 g – całość ma 2163
ciacho waży ok 634 g
T: 32 B: 7,11 Wn: 1,2 / na 100 g
Pod polewę możesz dać również ulubione owoce, dżem lub masło orzechowe.
Bez glutenu
Bez orzechów
Bez cukru
To ewidentnie najlepsze brownie, jakie udało mi się odtworzyć na diecie keto. Jest mięciutkie, a jednocześnie zachowuje mazistość klasycznego brownie. Erytrol w tak niewielkiej ilości stanowi idealną słodkość, a stosunek czekolady do kakaa zapewnia wystarczającą dawkę dla czekoladoholików 🙂 Brownie wskakuje na 1sze miejsce wypieków!
Myśle właśnie o zrobieniu na tłusty czwartek w formie donatow 😍😍😍
Tak, właśnie robiłam jako donuty i były rewelacyjne!
Trafiłaś z nazwą bo naprawdę jest soft. Pod polewę dałam mus migdałowy a na wierzch truskawki. Będzie gościć częściej w moim brzuszku.
Czekoladowo mi 😍
Kocham czekoladę! Jakby ktoś zapytał o moją ulubioną słodycz to powiem tylko tyle, CZEKOLADA! Ostatnio zajadałam się czekoladą 100% i tak się do niej przyzwyczaiłam, że po zjedzeniu czekolady 98% stwierdziłam, że ta jest jakaś taka dziwna w smaku, z nutą słodyczy… oczywiście w mojej szufladzie zawsze będzie tabliczka pyszności. Lepiej do niej nie zaglądać… 😛
Próbowałam kilku ketobrownie. Jednak ten jest zdecydowanie najlepszy. Puszysty, wilgotny i mocno czekoladowy. Podgrzewam małe porcje, daje na to łyżkę śmietany 36% i np maliny. Niebo w ustach,
A jaka czekolada i kakao ? Jak wpisałam zwykłe kakao i czekoladę gorzką to mi wyszło dużo więcej węgli
Nie używam czekolady z cukrem. Tutaj wrzuciłam czekolady, których używam w swoich przepisach https://przeketonowa.pl/10-najlepszych-czekolad-bez-cukru-pod-wzgledem-skladu-i-smaku/ 🙂
Świetne ciasto, wspaniałe połączenie ulubionych smaków. Zdecydowanie lepiej smakuje po schłodzeniu.
Nie wytrzymałam i zjadłam jeszcze ciepłe 😄 coś wspaniałego! Jak dobrze, że tworzysz dla nas takie przepisy ❤️
Czym można zastąpić make bambusowa ?
Ciężko powiedzieć – konsystencja się zmieni. Myślę, że można dodać oczywiście mąkę migdałową, ale raz – inna proporcja i dwa – inna wyjdzie struktura ciasta.
Nie zdążyło wystygnąć, już prawie połowy nie ma.
Uwielbiam to ciasto 🤭 za smak i za uniwersalność wypieków
Ciasto przepychota .Mięciutkie a zarazem pyszne sama zjadłam prawie pół na ciepło.Pycha