Torcik Piernikowo Makowy Biszkopt z Kremem Piernikowym Ciasto Bezglutenowe Bez Cukru na Święta i Nie Tylko Keto Low Carb Zdrowy Przepis

Coś nowego, biszkopt z makiem przełożony kremem piernikowym – dodatkowo wzbogacony nutą owocową jak to w pierniku zwykle bywa. Może być tortem, ciastem, deserem – a nawet śniadaniem na słodko ze względu na łatwość, szybkość przygotowania i makro!

 

 

Składniki na biszkopt:

  • jaj
  • 30 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 30 g  mąki migdałowej
  • 4 łyżki maku mielonego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki erytrytolu

forma u mnie: 15×25 cm

Przygotowanie:

  1. Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
  2. Dodaj budyń i zmiksuj dokładnie.
  3. Po wyłączeniu miksera dodaj mąke migdałową, mak oraz żółtka.
  4. Piecz około  20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Krem:

  • 400 g mleczka kokosowego z puszki (całość wraz z wodną częścią)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 250 g mascarpone
  • mus z 1-2 jabłek – można pominąć i dać sam dżem między warstwy
  • opcjonalnie słodzidło – u mnie krople Nicks karmelowe z ketosklepu
  • przyparawa korzenna – u mnie standardowo ta „do kawy” z esuperfoodu

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleczko kokosowe tak, aby dało się rozpuścić żelatynę. Odstaw do przestudzenia
  2.  W oddzielnym rondelku rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając i połącz z mleczkiem.
  3. Wstaw na moment do lodówki, aby lekko stężało.

 

Po przestudzeniu biszkoptu przekrój na pół i przełóż kremem. Ja pomiędzy dałam jeszcze powidła śliwkowe. Na górze starta czekolada. Również można pominąć – jeśli dodasz jabłka już dadzą sporo aromatu. Może być inny smak dżemu – wszystko co tylko pasuje do piernika np. porzeczka, wiśnia, truskawka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *