Coś nowego, biszkopt z makiem przełożony kremem piernikowym – dodatkowo wzbogacony nutą owocową jak to w pierniku zwykle bywa. Może być tortem, ciastem, deserem – a nawet śniadaniem na słodko ze względu na łatwość, szybkość przygotowania i makro!
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 30 g budyniu waniliowego bez cukru
- 30 g mąki migdałowej
- 4 łyżki maku mielonego
- szczypta proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki erytrytolu
forma u mnie: 15×25 cm
Przygotowanie:
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
- Dodaj budyń i zmiksuj dokładnie.
- Po wyłączeniu miksera dodaj mąke migdałową, mak oraz żółtka.
- Piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Krem:
- 400 g mleczka kokosowego z puszki (całość wraz z wodną częścią)
- 2 łyżki żelatyny
- 250 g mascarpone
- mus z 1-2 jabłek – można pominąć i dać sam dżem między warstwy
- opcjonalnie słodzidło – u mnie krople Nicks karmelowe z ketosklepu
- przyparawa korzenna – u mnie standardowo ta „do kawy” z esuperfoodu
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe tak, aby dało się rozpuścić żelatynę. Odstaw do przestudzenia
- W oddzielnym rondelku rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając i połącz z mleczkiem.
- Wstaw na moment do lodówki, aby lekko stężało.
Po przestudzeniu biszkoptu przekrój na pół i przełóż kremem. Ja pomiędzy dałam jeszcze powidła śliwkowe. Na górze starta czekolada. Również można pominąć – jeśli dodasz jabłka już dadzą sporo aromatu. Może być inny smak dżemu – wszystko co tylko pasuje do piernika np. porzeczka, wiśnia, truskawka 🙂