Przepyszny sernik z rabarbarową galaretką w czekoladzie bardzo prosty w przygotowaniu. Nie potrzebujesz nawet ubijać jaj. Proste składniki, szybka robota. Bez cukru, bez glutenu. Idealny do letniej kawki!
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g serka „kanapkowego” śmietankowego
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 jaja
- 50 g erytrytolu
- 60 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- opcjonalnie kropelki waniliowe Nicks
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – oczywiście twaróg powinien być zmielony na gładki krem. Użyłam ręcznego blendera do wymieszania również z resztą.
- Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 25-30 min w 150 stopniach. U mnie blaszka: 30×10 cm
Składniki na galaretkę:
- ok. 200 g rabarbaru
- ok. 100 ml wody +/-
- 7 g galaretki truskawkowej – użyłam Celiko
Przygotowanie galaretki:
- Pokrój rabarbar, zalej wodą i podgrzewaj mieszając aż zmięknie. W razie potrzeby dolej wody.
- Zblenduj na gładki krem i wsyp galaretkę, zamieszaj i osłodź wedle uznania. Odstaw do przestudzenia.
Z sernika po przestudzeniu ścięłam „skórkę” i na to ułożyłam galaretkę. Po schłodzeniu w lodówce pokroiłam na kostkeczki i polałam czekoladą 🙂 Czekolada rozpuszczona z odrobiną wody i żelatyny. Może być po prostu czekolada roztopiona w kąpieli wodnej lub z odrobiną masła.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.