Puszyste, mięciutkie i lekkie ciasto z dyni idealne do jesiennej herbatki…jako posiłek lub dodatek. Zdrowo i smacznie! Nadaje się również do przełożenia. By uzyskać odpowiednią konsystencję musiałam sypnąć ciut więcej skrobi niż chciałam, ale w końcu nie zjadamy całej blachy ciasta na raz, prawda?

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 30 g mąki kokosowej
- 120 ml wody gorącej (ale nie wrzątek)
- 50 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 30 g erytrytolu (chyba, że lubisz bardziej słodkie)
- ok. 200 g musu z upieczonej wcześniej dyni
- 1 średniej wielkości jabłko (mus)
- 5 jaj
- 80 g busyniu waniliowego bez dodatku cukru
- poł łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki przyprawy korzennej (można pominąć)
- 6 ml olejku pomarańczowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wsyp mąkę kokosową do szkanki, zalej wodą i zamieszaj. Po chwili dodaj olej i zamieszaj aż się rozpuści w ciepłym kleiku z mąki kokosowej. Odstaw do przestudzenia.
- Przestudzoną maśę z pkt. 1 połącz z musem z jabłka, dyni, olejkiem pomarańczowym, przyprawą korzenną i żółtkami jaj. Odstaw.
- W oddzielnej misce ubij jaja z erytrytolem na sztywną pianę. Dodaj budyń w proszku, zmiksuj. Wsyp tutaj też od razu proszek do pieczenia.
- Połącz obie masy mieszając już łyżką.
- Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 38 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, Następnie wyłącz piekarnik, odczekaj aż przestygnie, potem uchyl i jeszcze chwilkę zaczekaj – warto – nie opadnie wtedy 🙂
Rozmiar mojej foremki: 15×20, ale możesz użyć większej, bo u mnie było z górką i bałam się, że wypłynie 🙂
Przepis wraz z najnowszymi z tego roku z makroskładnikami i kalorycznością trafi do ebooka. Myślę, że mimo wszystko nie będzie tam ogromnej ilości węgli.
