Słodki Chlebek Dyniowy Bezglutenowe Ciasto z Dyni Puszyste Mięciutkie Bez Laktozy Fit Bez Dodatku Cukru Zdrowy Przepis

Puszyste, mięciutkie i lekkie ciasto z dyni idealne do jesiennej herbatki…jako posiłek lub dodatek. Zdrowo i smacznie! Nadaje się również do przełożenia. By uzyskać odpowiednią konsystencję musiałam sypnąć ciut więcej skrobi niż chciałam, ale w końcu nie zjadamy całej blachy ciasta na raz, prawda?

 

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki:

  • 30 g mąki kokosowej
  • 120 ml wody gorącej (ale nie wrzątek)
  • 50 g oleju kokosowego bezzapachowego
  • 30 g erytrytolu (chyba, że lubisz bardziej słodkie)
  • ok. 200 g musu z upieczonej wcześniej dyni
  • 1 średniej wielkości jabłko (mus)
  • 5 jaj
  • 80 g busyniu waniliowego bez dodatku cukru
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej (można pominąć)
  • 6 ml olejku pomarańczowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wsyp mąkę kokosową do szkanki, zalej wodą i zamieszaj. Po chwili dodaj olej i zamieszaj aż się rozpuści w ciepłym kleiku z mąki kokosowej. Odstaw do przestudzenia.
  2.  Przestudzoną maśę z pkt. 1 połącz z musem z jabłka, dyni, olejkiem pomarańczowym, przyprawą korzenną i żółtkami jaj. Odstaw.
  3. W oddzielnej misce ubij jaja z erytrytolem na sztywną pianę. Dodaj budyń w proszku, zmiksuj. Wsyp tutaj też od razu proszek do pieczenia.
  4. Połącz obie masy mieszając już łyżką.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 38 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, Następnie wyłącz piekarnik, odczekaj aż przestygnie, potem uchyl i jeszcze chwilkę zaczekaj – warto – nie opadnie wtedy 🙂

Rozmiar mojej foremki: 15×20, ale możesz użyć większej, bo u mnie było z górką i bałam się, że wypłynie 🙂

Przepis wraz z najnowszymi z tego roku z makroskładnikami i kalorycznością trafi do ebooka. Myślę, że mimo wszystko nie będzie tam ogromnej ilości węgli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *