Lekkie ciasto, ale nie słodko! Trochę inne! Ostatnie ciasto z jogurtu było na tyle lekkie, że pomyślałam…może będzie pasowało do warzyw, na wytrawnie? Dla mnie się podoba…może być dodatkiem do obiadu, posiłkiem w domu, na drogę czy śniadaniem na kilka dni jeśli ktoś lubi sobie porcjować – świetna opcja! Taki oto keks na słono. Z warzywami.


Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 350 g jogurtu greckiego gęstego
- łyżka smalcu
- 4 duże jaja
- 50 g mąki kokosowej
- 40 g budyniu śmietankowego bez dodatku cukru *lub skrobi po prostu
- łyżeczka soli, trochę pieprzu, ulubione przyprawy wedle uznania – można sypnąć kurkumy ciut
- szczypta proszku do pieczenia
- warzywa do środka: pół cebulki, średniej wielkości marchewka, po ok. 40 g papryki w 3 kolorach – może być jeden rodzaj oraz ok. 60 g startej cukinii obranej i pozbawionej nasion. Ja miałam jeszcze odrobinę groszku zielonego od babci z ogródka to też dodałam
Przygotowanie:
- Podsmaż na smalcu cebulkę pokrojoną w kostkę z marchewka starta na tarce. Odstaw do przestudzenia
- Podgrzej jogurt i wsyp mąkę kokosową. Zamieszaj dokładnie i ostaw do przestygnięcia również.
- Do przestudzonej masy z jogurtu z mąką kokosową dodaj żółtka, wymieszaj – rozrzedzi się.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Połącz obie masy łyżką. Dodaj skrobię, zamieszaj.
- Przelej do formy wyłożonej papierem. U mnie jedna nieduża ceramiczna. Wyłóż warzywa i delikatnie przemieszaj w formie równomiernie.
- Piecz około 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ma się lekko z góry zarumienić. Pozostaw w piekarniku chwilę zanim otworzysz.
Myślę, że można pominać cukinię. Wyjdzie mniej wilgotne. Z cukinii też bedą przepisy wkrótce 🙂
