Marzy Ci się kruche ciasto bez mąki pszennej? To bardzo proste. Niewiele składników i wysiłku pozwoli Ci stworzyć przepyszne ciasto na wzór szarlotki z kruszonką. Tutaj moja ulubiona wersja czyli szarlotka keto z pianką – nie wyobrażam sobie inaczej!
Kruche ciasto:
Składniki:
- 50 g masła
- Szklanka mąki migdałowej
- 40 g słodzika (możesz pominąć lub dać więcej/mniej – wedle uznania)
- 3 żółtka
- 3-4 dużej jabłka (lub więcej oczywiście jeśli lubisz)
- Masło rozpuść i połącz wszystkie składniki.
- Wyłóż pół ciasta do blaszki, uklep, podziuraw widelcem i piecz w 160 stopniach 15 minut z termoobiegiem.
- Około 5 minut przed wyjściem spodu ubij białka z 50 g erytrytolu i szczyptą soli.
- Po wyjęciu spodu wyłóż jabłka – całe lub zasmażone/ dżem (możesz dodać cynamon), piankę i wysyp resztę kruszonki.
- Piecz w tej samej termepaturze 12 minut i później jeszcze 10-15 zmniejszając na 80 stopni. Sprawdzaj żeby nie spalić. Nie otwieraj piekarnika od razu. Poczekaj kilka minut. Też nie wyciągaj od razu.
Uwaga. To nie jest beza. Chrupać będzie tylko kruszonka . To też fajna propozycja na keto ciasto na Wielkanoc! Mam jeszcze przepis na jabłecznik – jeśli wolisz coś w stylu biszkoptowego ciasta bez kruszonki to sprawdź mój keto jabłecznik – kliknij by przejść do przepisu 🙂 . A jest też keto babka wielkanocna – też sprawdź (kliknij).
Kcal w 100 g ok. 196
T: 1 5 B: 6 , 2 Wn: 6
Ps. Ja wiem, że z pieczeniem migdałów to bardzo dyskusyjna kwestia, ale umówmy się, że są duzo bardziej niezdrowe rzeczy, które w siebie ładujemy częściej. Poza tym nie pieczesz orzechów codziennie 🙂
Wygląda przepysznie🤩🤩. Będzie robione na Święta 🤪😉👌👌🥰
Szarlotka w piekarniku 😉 będzie na Święta 😉😋😋💞💞
Szarlotka wyszła przepyszna😉😋😋👌👌. Wszyscy się zajadali ze smakiem 💪💪😀. Dziękuję za super przepis💞💞
Pycha 😍
Bardzo dobre, chociaz jak dla mnie to o wiele za slodkie, nawet pomimo dodania soku z cytryny do jablek.
Nastepnym razem nie dam nic erytrolu do ciasta. Spokojnie wystarczy gdy sama pianka bedzie slodka, chociaz ja w niej ilosc slodzika tez bym zredukowala.
Słodzidło wedle uznania – staram się to zawsze lub prawie zawsze podkreślać. Wiele osób akurat ten przepis jeszcze dosładza 🙂 Także ze słodzidłem bardzo indywidualna kwestia. Ja akurat używam kwaśnych jabłek, ale faktycznie czasami już wystarczy słodycz jabłek w zależności od odmiany. Przepis można można modyfikować pod siebie.
W odniesieniu do informacji na końcu – kiedyś przeczytałam, że piekąc ciasto z mąki orzechowej w 200 stopniach, w środku wypieku temperatura wynosi zaledwie 80 stopni 🙂 Nie dajmy się zwariować – dla dobrego wypieku, zgodnego z dietą warto czasem lekko nagiąć zasady, a ten niewątpliwie taki jest 🙂
Ja gdzieś czytałam że te niekorzystne rzeczy dzieją się przy podgrzewaniu orzechów i migdałów w temp powyżej 200 stopni….
Tak – dlatego nie piekę w takiej temperaturze. Chodzi o powstanie potencjalnie szkodliwych tłuszczy trans – ale one mogą powstawać nie tylko przy wysokiej temperaturze, ale również przy nieszczelnym przechowywaniu na przykład. Chodzi o proces utleniania. Ze względu na to staram się takie ciasta robić sporadycznie i tylko wtedy kiedy mąką migdałowa jest niezastąpiona jeśli chodzi o walory smakowe wypieku i jego strukturę. Nie zrobiłam w ciągu 3 lat na keto lepszego kruchego. Sądzę, że jeśli zrobimy raz na jakiś czas to nie zachorujemy na raka 🙂 Zdrowy rozsądek, wiedza i świadomość jest kluczem do sukcesu. Dziękuję za ten komentarz! Lubię jak ludzie pogłębiają wiedzę na temat odżywiania.
Szarlotka wyszła cudowna!
Moj synek 13 lat – na keto.dla młodzieży kocha szarlotki miłością wielka.
Dzięki Tobie inteu epzepisowi dopieściła go w te święta.
Piana z białek po ubiciu byla ogromna- ale całość wyłożyłam.na ciacho i po upieczeniu.ladnie opadła 😉
W jaiej duzej foremce pieklas ciasto?
15×25 cm 🙂
MIGDAŁY TO NIE ORZECHY 🙂 TO SĄ PESTKI
Dziękuję za czujność, oczywiście 🙂
Przepyszna szarlotka.Zniknela w mig!
Moj ulubiony przepis.Polecam
Super przepis na szarlotkę 🙂 szybko i łatwo do zrobienia 😋
Dziękuje za przepis, dobra robota! Właśnie upiekłam ☺️ Jest pyszne, do jabłek dodałam orzechy włoskie i cynamon ☺️, pozdrawiam
Mniej więcej jaka średnica tortownicy?
15-18 cm powinna być okej, ewentualnie większa porcja i duża tortownica 24 cm. U mnie blaszka była prostokątna: 15×25 cm
Czyli łącznie potrzebuje +/- wg uznania 90 g słodziła? 40g na kruche i 50g do białka?
tak, zgadza się 🙂 oczywiście można mniej lub więcej wedle uznania. Jest dosyć słodkie
Szarlotka przepyszna, nie spodziewałam się,że będzie taka dobra 😋