Może nie są to jajeczka czekoladowe wielkanocne, ale każda forma dobra do pralinek! Pyszne, proste, dwuskładnikowe i wystarczy Ci foremka do kostek z silikonowym spodem lub w całości z silikonu. Sprawdź jak niewiele trzeba by zrobić sobie coś pysznego i słodkiego bez grama cukru, a i słodzików nie trzeba!
Czekoladowe „jajka” bez laktozy dwuskładnikowe
Potrzebujesz:
- Foremkę z silikonowym spodem do lodu (w Pepco są takie)
- 80 g pasty kokosowej ze słoika
- 50 g czekolady bez cukru
Przygotowanie:
1. Wrzucamy do rondelka czekoladę w kostkach i pastę kokosową.
2. Rozpuszczamy podgrzewając i mieszając.
3. Dosładzamy opcjonalnie. Dałam kropelki karmelowe z @ketosklep.pl
4. Przelewamy do foremek.
5. Wkładamy do lodówki.
Wyszło mi 12 „jajeczek”. Nooo miałam zamówić foremkę na jajeczka, ale jednak stwierdziłam, że bez sensu tylko na święta, a mam foremki do lodu przecież. Minimalistka to moje drugie imię!
Trzymamy w lodówce.
Mam jeszcze inny smak. Wrzucę na pewno 🤫
Składniki proste, przygotowanie banalne i smak rewelacja i bez cukru! Da się!
kcal wszystkich: ok. 805
T: 76,3 B: 10,3 Wn: 5,07
jedna pralinka: 67 kcal
T: 6,35 B: 0,85 Wn: 0,42
Pralinki wyglądają jak „markowe”, a to tylko dwa składniki! Jestem pod wrażeniem, będę robić!