Marzy Ci się kruche ciasto bez mąki pszennej? To bardzo proste. Niewiele składników i wysiłku pozwoli Ci stworzyć przepyszne ciasto na wzór szarlotki z kruszonką. Tutaj moja ulubiona wersja czyli szarlotka keto z pianką – nie wyobrażam sobie inaczej!
Kruche ciasto:
Składniki:
- 50 g masła
- Szklanka mąki migdałowej
- 40 g słodzika (możesz pominąć lub dać więcej/mniej – wedle uznania)
- 3 żółtka
- 3-4 dużej jabłka (lub więcej oczywiście jeśli lubisz)
- Masło rozpuść i połącz wszystkie składniki.
- Wyłóż pół ciasta do blaszki, uklep, podziuraw widelcem i piecz w 160 stopniach 15 minut z termoobiegiem.
- Około 5 minut przed wyjściem spodu ubij białka z 50 g erytrytolu i szczyptą soli.
- Po wyjęciu spodu wyłóż jabłka – całe lub zasmażone/ dżem (możesz dodać cynamon), piankę i wysyp resztę kruszonki.
- Piecz w tej samej termepaturze 12 minut i później jeszcze 10-15 zmniejszając na 80 stopni. Sprawdzaj żeby nie spalić. Nie otwieraj piekarnika od razu. Poczekaj kilka minut. Też nie wyciągaj od razu.
Uwaga. To nie jest beza. Chrupać będzie tylko kruszonka . To też fajna propozycja na keto ciasto na Wielkanoc! Mam jeszcze przepis na jabłecznik – jeśli wolisz coś w stylu biszkoptowego ciasta bez kruszonki to sprawdź mój keto jabłecznik – kliknij by przejść do przepisu
. A jest też keto babka wielkanocna – też sprawdź (kliknij).






Kcal w 100 g ok. 196
T: 1 5 B: 6 , 2 Wn: 6
Ps. Ja wiem, że z pieczeniem migdałów to bardzo dyskusyjna kwestia, ale umówmy się, że są duzo bardziej niezdrowe rzeczy, które w siebie ładujemy częściej. Poza tym nie pieczesz orzechów codziennie
Wygląda przepysznie
. Będzie robione na Święta 




Szarlotka w piekarniku
będzie na Święta 




Szarlotka wyszła przepyszna



. Wszyscy się zajadali ze smakiem 

. Dziękuję za super przepis

Pycha
Bardzo dobre, chociaz jak dla mnie to o wiele za slodkie, nawet pomimo dodania soku z cytryny do jablek.
Nastepnym razem nie dam nic erytrolu do ciasta. Spokojnie wystarczy gdy sama pianka bedzie slodka, chociaz ja w niej ilosc slodzika tez bym zredukowala.
Słodzidło wedle uznania – staram się to zawsze lub prawie zawsze podkreślać. Wiele osób akurat ten przepis jeszcze dosładza
Także ze słodzidłem bardzo indywidualna kwestia. Ja akurat używam kwaśnych jabłek, ale faktycznie czasami już wystarczy słodycz jabłek w zależności od odmiany. Przepis można można modyfikować pod siebie.
W odniesieniu do informacji na końcu – kiedyś przeczytałam, że piekąc ciasto z mąki orzechowej w 200 stopniach, w środku wypieku temperatura wynosi zaledwie 80 stopni
Nie dajmy się zwariować – dla dobrego wypieku, zgodnego z dietą warto czasem lekko nagiąć zasady, a ten niewątpliwie taki jest 
Ja gdzieś czytałam że te niekorzystne rzeczy dzieją się przy podgrzewaniu orzechów i migdałów w temp powyżej 200 stopni….
Tak – dlatego nie piekę w takiej temperaturze. Chodzi o powstanie potencjalnie szkodliwych tłuszczy trans – ale one mogą powstawać nie tylko przy wysokiej temperaturze, ale również przy nieszczelnym przechowywaniu na przykład. Chodzi o proces utleniania. Ze względu na to staram się takie ciasta robić sporadycznie i tylko wtedy kiedy mąką migdałowa jest niezastąpiona jeśli chodzi o walory smakowe wypieku i jego strukturę. Nie zrobiłam w ciągu 3 lat na keto lepszego kruchego. Sądzę, że jeśli zrobimy raz na jakiś czas to nie zachorujemy na raka
Zdrowy rozsądek, wiedza i świadomość jest kluczem do sukcesu. Dziękuję za ten komentarz! Lubię jak ludzie pogłębiają wiedzę na temat odżywiania.
Szarlotka wyszła cudowna!
Moj synek 13 lat – na keto.dla młodzieży kocha szarlotki miłością wielka.
Dzięki Tobie inteu epzepisowi dopieściła go w te święta.
Piana z białek po ubiciu byla ogromna- ale całość wyłożyłam.na ciacho i po upieczeniu.ladnie opadła
W jaiej duzej foremce pieklas ciasto?
15×25 cm
MIGDAŁY TO NIE ORZECHY
TO SĄ PESTKI
Dziękuję za czujność, oczywiście
Przepyszna szarlotka.Zniknela w mig!
Moj ulubiony przepis.Polecam
Super przepis na szarlotkę
szybko i łatwo do zrobienia 
Dziękuje za przepis, dobra robota! Właśnie upiekłam
Jest pyszne, do jabłek dodałam orzechy włoskie i cynamon
, pozdrawiam
Mniej więcej jaka średnica tortownicy?
15-18 cm powinna być okej, ewentualnie większa porcja i duża tortownica 24 cm. U mnie blaszka była prostokątna: 15×25 cm
Czyli łącznie potrzebuje +/- wg uznania 90 g słodziła? 40g na kruche i 50g do białka?
tak, zgadza się
oczywiście można mniej lub więcej wedle uznania. Jest dosyć słodkie
Szarlotka przepyszna, nie spodziewałam się,że będzie taka dobra
Zrobiłam pół na pół z migdałowej i kokosowej mąki i wyszło super. Składniki razy dwa i jest akurat na blaszkę okrągłą do tarty. Słodzić można mniej