Ciasto Suflet Czekoladowo Kawowy Przepis Keto Low Carb bez Cukru

Ciasto delikatne, wręcz musowe – czekoladowe z kremem z nutą kawy. Mimo lekkiej konsystencji w zupełności zaspokoi potrzeby najbardziej wybrednych łasuchów. Przepis nie tylko na keto.

Składniki na czekoladowe ciasto musowe:

Składniki:

  • 5 jaj
  • 400 g mleczka kokosowego gęstego pełnotłustego
  • 100 g czekolady
  • 40 g erytrytolu (więcej/mniej do smaku)

Przygotowanie

1. Pogdrzej mleczko kokosowe, by rozpuścić w mleczku kokosowym czekoladę, odstaw.

2. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj żółtka i krem czekoladowo kokosowy i połącz delikatnie.

3. Piecz około 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

4. Poczekaj aż wystygnie i następnie schłodzi się w lodówce – ma się zastać – by nabrać bardziej zbitej konsystencji.

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36. Może być gęsta lub ubita 30
  • łyżka żelatyny
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • słodzidło – ja dałam kropel słodzących waniliowych

Wylej krem na ciacho jak delikatnie zgęstnieje.

Na górze starłam pasek czekolady.

Możesz zrobić całkowicie bezmleczną wersję robiąć na śmietance kokosowej. Można zrobić krem z przepisu na ciasto tiramisu bez laktozy. Spód możesz zamienić na soft brownie równie dobrze.

Mocno schłodzone nawet da się chwycić do łapki, ale to musowe ciacho – lepiej serwowować na talerzyku z łyżeczką.

1 Comments on “Ciasto Suflet Czekoladowo Kawowy Przepis Keto Low Carb bez Cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *