Ciasto delikatne, wręcz musowe – czekoladowe z kremem z nutą kawy. Mimo lekkiej konsystencji w zupełności zaspokoi potrzeby najbardziej wybrednych łasuchów. Przepis nie tylko na keto.
Składniki na czekoladowe ciasto musowe:
Składniki:
- 5 jaj
- 400 g mleczka kokosowego gęstego pełnotłustego
- 100 g czekolady
- 40 g erytrytolu (więcej/mniej do smaku)
Przygotowanie
1. Pogdrzej mleczko kokosowe, by rozpuścić w mleczku kokosowym czekoladę, odstaw.
2. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj żółtka i krem czekoladowo kokosowy i połącz delikatnie.
3. Piecz około 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
4. Poczekaj aż wystygnie i następnie schłodzi się w lodówce – ma się zastać – by nabrać bardziej zbitej konsystencji.
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36. Może być gęsta lub ubita 30
- łyżka żelatyny
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- słodzidło – ja dałam kropel słodzących waniliowych
Wylej krem na ciacho jak delikatnie zgęstnieje.
Na górze starłam pasek czekolady.
Możesz zrobić całkowicie bezmleczną wersję robiąć na śmietance kokosowej. Można zrobić krem z przepisu na ciasto tiramisu bez laktozy. Spód możesz zamienić na soft brownie równie dobrze.
Mocno schłodzone nawet da się chwycić do łapki, ale to musowe ciacho – lepiej serwowować na talerzyku z łyżeczką.
Robiłam,jest pyszny 🤤🤤