Ciastka bajaderki znane jako „przegląd lodówki” należą do moich ulubionych. To z mojego soft brownie podkręconego przyprawami korzennymi powstały rok temu najlepsze kulki piernikowe. Tym razem do środka powędrowały pokruszone ciasteczka z ostatnich przepisów z bloga. Połączenie przeidealne!
Wystarczy, że zrobisz soft brownie, poczekasz aż przestygnie – zblendujesz je na krem i dodasz do śordka pokruszone biszkopty lub te moje korzenne ciastka bez cukru z ostatniego przepisu. Ja do brownie dodałam jeszcze ok 200 g dżemu jabłkowego bez cukru. Może być mniej, może być inny smak. Dowolność
Składniki na ciasto:
- 100 g mascarpone
- 100 g masła
- 50 g czekolady
- 4 jaja
- 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
- 2 łyżki kakao ciemnego
20 g mąki bambusowej
Składniki na ciasteczka:
- 2 jaja
- 20 g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki erytrytolu
- Pół łyżeczki pdp
- 8 łyżek mąki migdałowej
- 2 łyżki przyprawy „do kawy” korzennej
- 2 łyżki oleju mct
(nie wykorzystałam wszystkich)
Składniki na polewę:
- 80 g czekolady
- 40 g masła
- szczpyta przyprawy korzennej
Składniki na soft brownie i przygotowanie znajdziesz tutaj:
Ciasteczka korzenne:
Możesz użyć biszkoptów:
Najlepiej przygotować zarówno ciasteczka jak i brownie dzień wcześniej. Ciasteczka będą odrobinę „wysuszone” a brownie mniej wilgotne i łatwiejsze do uformowania.