Biszkopciki Bezglutenowe Ciastka Keto Low Carb Idealne też Jako Spód do Ciasta lub Deseru na Zimno

Bardzo proste delikatne ciasteczka idealne zarówno do maczania w herbacie, do zabrania na drogę lub do ułożenia na spód do ciasta lub deseru na zimno. Świeże są mięciutkie, jak poleżą – chrupiące – czyli jak klasyczne biszkopciki! Możesz je polewać czekoladą lub przekładać kremem – twórz własne wersje!

 

Składniki na 30 sztuk (tyle mi wyszło):

  • 2 jaja
  • 40 g budyniu waniliowego (proszek) – użyłam z Celiko, ponieważ jest miks skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 4 łyżki erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę. Bardzo mocno ubij.
  2. Dodaj budyń w proszku i miksuj aż się wymiesza.
  3. Wyłącz mikser, dodaj mąkę migdałową i żółtka i wymieszaj już łyżką – nie za długo – ciasto ma pozostać jak najbardziej puszyste.
  4. Układaj łyżką ciasto lejąc powoli na środek  – nie rozprowadzaj. Pozostaw pomiędzy wolne przestrzenie około 2 cm – ciasteczka się rozrosną.
  5. Piecz około 6 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Od razu po wyjęciu są mięciutkie jak chmurka. Jeśli nie chcesz by były chrupiące używaj od razu do ciasta lub jedz od razu 🙂 Wysychają dosyć szybko, ale nie tracą smaku – takie „twardsze” są idealne do maczania w herbacie!

 

kcal całości: ok 516 

T: 28 B: 21  Wn: 40

Jeden biszkopcik ma: ok. 17 kcal  

T:B: 1 Wn: 1,5

 

 

23 Comments on “Biszkopciki Bezglutenowe Ciastka Keto Low Carb Idealne też Jako Spód do Ciasta lub Deseru na Zimno

  1. Mój faworyt ever!!! Ja raczej należę dobrych słabszych w kuchni, ale przepis na biszkopty skradł moje serducho. Jest łatwy i smaczny. Będę wracać do niego! Bardzo Ci dziękuję za kolejny wspaniały przepis!

  2. Pani jest super zdolna,jestem wdzięczna za każdy przepis gdzie nie ma mali kokosowej.Zycze wielu nowych inspiracji i dziękuję pięknie 😊😊😊

  3. Zrobiłam 😀 Bardzo fajny i szybki przepis, dziękuję bardzo za udostępnienie 👍😊 Mąż chciał z masą, więc między 2 biszkopty dodałam ubite mascarpone+śmietankę+aromat+trochę erytrytolu i pokrojoną drobno morelę z puszki. Na wierzch delikatnie polałam roztopioną gorzką czekoladą. Pycha 😋

  4. Super przepis. I łatwy i szybki. Trochę dłużej musiałam piec. Zrobiłam też serniczek na zimno z truskawkami i borówkami z biszkopcikami na spodzie. Pyyycha.

  5. Właśnie upiekłam. U mnie potrzebowały 11 minut. Jeśli chodzi o gramaturę to wolę w gramach niż na łyżki/ łyżeczki bo są różne wielkości i formy. Wyszły zbyt słodkie i żałuję że nie zważyłam ksylitolu żeby następnym razem dać mniej. Czekam aż stwardnieją i będę działać dalej jak je wykorzystać. Ogólnie robi się bardzo szybko i polecam spróbować.

    • Daj znać czy nie wyszły zbyt twarde przy dwukrotnie wydłużonym czasie pieczenia. Na ciepło są miękkie, ale chwila i wysychają odpowiednio 🙂 Próbowałam z różnymi czasami także te 6 minut nie jest przypadkowe.

      • Nie są twarde, są bardzo w sam raz, pyszne wyszły i nawet córka się zajada. Muszę jeszcze znaleźć budyń bez skrobi kukurydzianej. Można dać mąkę ziemniaczaną i aromat waniliowy zamiast budyniu ? Dziękujemy za przepis

  6. Mój numer 1 teraz można wyczarować z nich delicje, sernik na zimno ciasteczka przekładane lub same do kawki 👌😋pycha 👌

  7. Do tiramisu na imprezę idealnie się przydały.
    Będę robić następnym razem delicje low carb z tymi biszkoptami 🙂 Wystarczy dać inspirację a przepisy same SIĘ ROBIĄ 🤣

  8. Przepis szybki, łatwy i każdemu wyjdzie. A że ja lubię kombinować to zrobiłam na szybko na patelni w kształcie okrągłym z buźkami .Dodałam tylko olejek zapachowy waniliowy i całe mieszkanie pachnie i zachęca do jedzenia 🙂 Dziękuję bardzo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *