Przepis na Keto Jabłecznik z Mąki Bambusowej FIT LOW CARB

Przepyszne ciasto – delikatne i puszyste, a zarazem dające się chwycić do ręki. Nie uwierzą Ci, że to keto. Pierwsze moje ciasto z mąki bambusowej, która to jest zdecydowanie rewolucyjnym składnikiem w wypiekach na keto.

 

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g masła
  • 50 g erytrytolu
  • 40 g błonnika bambusowego
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
  • Szczypta proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

  1. Przełóż do rondelka mascarpone oraz masło. Połącz w jednolitą masę nieustannie mieszając. Odstaw.
  2. Ubij biała z erytrytolem.
  3. Dodaj do białek żółtka, sypkie składniki i maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia 75% masy.
  5. Ułóż delikatnie kilka łyżeczek dżemu jabłkowego równomiernie, ale nie za dużo.
  6. Przykryj resztą ciasta.
  7. Piecz ok. 40-45 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Moja blaszka ma 15×25 cm.
  8. Poczekaj aż wystygnie 🙂

Oczywiście możesz pominąć dodatek dżemu jabłkowego lub użyć innego smaku. Jest jak miękki biszkopcik, aksamitny wręcz. To bez wątpienia najlepsze ciasto jakie udało mi się wymyślić.

Nie używaj raczej owoców mrożonych – lepiej świeże jeśli już – ciasto nie jest suche i może wyjść zbyt wilgotne, a mrożone owoce puszczą sporo wody.

Ta baza jest doskonała, uniwersalna – nadaje się świetnie pod biszkopt na keto tort czy każde inne ciasto – ogranicza Cię tylko wyobraźnia. A jeśli tak jest to pomogę. Wszystkie moje wariacje na temat ciast przy użyciu mąki bambusowej zwanym błonnikiem bambusowym (tak, to jedno i to samo) znajdą się wkrótce na blogu przeketonowa.pl

Makro bez owoców:

Kcal w 100 g ok. 257

T: 21,5 B: 7 Wn: 1,05

 

39 Comments on “Przepis na Keto Jabłecznik z Mąki Bambusowej FIT LOW CARB

  1. Bardzo pyszne ciasto, ja je robiłam z wiórkami kokosowymi zamiast maki bambusowej i dałam świeże jabłka z cynamonem smakowało jak szarlotka. Pychotka polecam przepis 👍😊

      • Wiórki mielimy bardzo mocno – aż zacznie powstawać pasta 🙂 Wtedy się rozpadną w większości w pieczeniu i nie czuć też ani struktury, ani posmaku kokosa 🙂 Dokładny przepis i proporcje wrzucę niebawem na bloga.

  2. Przepyszne ciasto, zmieniając dodatek mamy za każdym razem coś nowego. Miałam je az na 4 dni na śniadanie. Polecam 🙂

  3. Ciasto to mistrzostwo świata. Do środka wrzuciłam pokrojone w kostkę jedno jabłko. Jest wilgotne i lekkie. Dziękuję za przepis za najlepsze ciacho na świecie😘

  4. Miałam okazję sprobować te ciasto na imprezie u Znajomych, gdzie zostało ono zrobione przez Gospodynię, która zaczyna swoją przygodę z ketozą. Przepyszne!

  5. Zbyt dobre bo za szybko zniknęło 🙂 przełożone dżemem porzeczkowym -pycha, smakowało nawet 5latkowi (tylko ze bez dzemu).

  6. Właśnie jem ciacho do kawy,jest pyszne,pulchne, rozpływa się w ustach.Ja zamiast dżemu, użyłam 1 jabłko oprószone cynamonem, wyszło mi trochę cieńsze,bo piekłam w troszkę większej blasze. Dziękuję za wspaniałe przepisy 🌹

  7. Nie przepadam za jabłecznikiem ale po komentarzach widzę, ze coś super mnie ominie jak nie zrobię 🤭

  8. To ciacho jest obłędne ♥️
    Robiłam trzy razy,w tym raz w foremce.
    Dwa razy w papilotach mufinkowych – wyrosły pięknej,lekkie,puszyste. Naprawdę nie do uwierzenia,że to nie na pszennej mące.
    Zrobiłam mała modyfikację: dodałam esencji cytrusowej i lukier z inuliny na wierzch.
    Polecam

  9. Genialne! Do tego krem z mascarpone i śmietanki + owoce i galareta. Wychodzi przepyszny tort, o jakim możemy tylko pomarzyć. Rodzina wsuwa i nawet się nie zastanawia. 😁 Co najważniejsze dla diabetyka – cukier piękny, także z całą pewnością warto! Pozdrawiam 🥰

  10. Polecam jako ciasto do metrowca… poprostu bajka… jak będę miała swoje jabłka zrobię też wersję szarlotki😁

  11. Ja to ciasto wykorzystuję jako keto biszkopt. Do tego krem z mascarpone i super tort.

  12. Witajcie… Powiem tak… to ciasto jest rewelacyjne 🙂 Bez jabłek jest to wspaniała baza do innych ciast… u mnie był już metrowiec, tort a niedługo wleci pożeczkowiec… na pewno będę jeszcze kombinowała z innymi ciastami na bazie tego przepisu:-) Pozdrawiam

  13. Robiłam z jabłkami i smakował jak szarlotka 🤩 wypróbuję na pewno jako bazę do innych ciast, posłuży jako biszkopt

  14. Moje ulubione ciasto a i nawet córce smakowało i zjadła ze smakiem. Zrobiłam z kawałkami jabłek z własnej jabłonki. Dziękuje za przepis.

  15. Pyszne, robiłam już kilka razy i chyba znowu muszę bo chęć na słodkie, a szara reneta spada z drzewa u sąsiada na moje podwórko 🤭

  16. To ciasto jest podstawą moich tortów i innych keto słodkości… ostatnio robiłam z niego metrowca, porzeczkowca….

  17. Mascarpone z masłem połączyć na jednolitą masę (ale masło roztopione całkowicie, czy miękkie poprzez wcześniejsze wyciągnięcie z lodówki)?
    Mieszając tylko łyżka ?

    • Najlepiej rozpuścić mascarpone podgrzewając na małym ogniu mieszając i po wyłączeniu palnika wystarczy wrzucić masło, zamieszać i samo się rozpuści 🙂

  18. Super przepis , mąka bambusowa jest świetna, na stałe trafi ten wypiek na mój stół:) pozdrawiam

  19. Kilka uwag:

    1. Lepiej jest wyrobić ciasto wcześniej, przed ubijaniem białek z erytrytolem. Dodając składniki do ubitych białek i wyrabianie ciasta spowoduje, że piana częściowo opadnie, a co za tym idzie – ciasto będzie mniej puszyste.

    2. Polecam zmielić erytrytol na puder ze względu na to, że nie rozpuszcza się on jak cukier i po prostu będzie nam chrupał w zębach po upieczeniu ciasta. Najpierw mielimy erytrytol na puder, potem dodajemy do niego białka i ubijamy.

    3. Kiedy piana jest tuż sztywna, dodajemy ją do ciasta i mieszamy ręcznie.

    Samo ciasto jest świetne, kierując się innymi komentarzami zamiast dżemu dodałem pokrojone w plastry jabłka opruszone cynamonem.

    Dziękuję za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *