Przepyszne, lekkie, puszyste i wilgotne wege muffinki wytrawne idealne na śniadanie do pracy. Niezwykle wygodna forma, proste przygotowanie i składniki.
Składniki na około 8 muffinek:
U mnie były to dwie porcje. Rozłóż wedle uznania na tyle posiłków ile potrzebujesz.
- 4 jaja
- 100 serka Capri/Capregio typu włoskiego
- Około 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- Odrobina cebulki w drobną kostkę
- Trochę kolendry lub pietruszki
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Ubijamy biała z solą na sztywną pianę.
- Dodajemy żółtka, skruszony serek i warzywa oraz pieprz.
- Mieszamy i przelewamy do foremek. Ja używam silikonowych.
- Pieczemy około 10 minut w 160 stopniach z termoobiegiem – mają się zarumienić.
Sos ze zdjęcia to:
Mała puszka czerwonej fasoli zbiedowana z małym ząbkiem czosnku, odrobiną serka śmietankowego typu Philadelphia, oliwy i majonezu, sosu sojowego oraz soku z cytryny. Na oko i do smaku 🙂
Bardzo zdrowe muffinki śniadaniowe bogate w witaminę C i to sporą jej dawkę. Papryka oraz pietruszka to warzywa z największą zawartością witaminy C, większą zdecydowanie od tej, która jest w cytrusach. Niewiele osób to sprawdza. Wydaje nam się, że cytryna to najlepsze źródło witaminy C, a wcale tak nie jest. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, wiosennym czy przejściowym powinniśmy dbać o produkty bogate w minerały budujące naszą odporność. A Ty? Czy dbasz o to, by w Twojej diecie były obecne warzywa bogate w witaminę C?
Całość bez sosu ma ok 650 kcal (wszystkie muffinki)
T: 16, B: 14,8 Wn: 4,3
Uwielbiam wytrawne muffinki, nigdy nie próbowałam z tym serkiem, wiec napewno zrobię z tego przepisu 🥰
Jest pyszny i bardzo fajny zarówno do omletów, muffinek jak do sałatek 🙂
Uwielbiam wytrawne muffiny. Polecam np z zielonymi szparagami albo pieczarkami. Do tego oczywiście Sos czosnkowy. Palce lizać
Super propozycja na bezmięsne danie- dziękuję 🙂
U mnie wystąpiły jako dodatek do obiadu. Przepis wart powtórzenia. Dobry pomysł np do sniadaniowki.