Przpies na chlebek, który miał być eksperymentem, a wyszedł od razu, Oczywiście to ten z tych wilgotnych, natomiast nie jest jak to bywa w takich przypadkach chlebków keto.
Składniki:
- 100 g mascarpone
- Łyżka smalcu
- 30 g błonnika bambusowego
- 3 łyżki mąki lnianej / może być zmielone siemię lniane
- 5 łyżek inuliny
- Pół łyżeczki soli
- 5 jaj
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia – można pominąć
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając nieustannie mieszając. Dodaj smalec, wymieszaj i odstaw.
- Dodaj mąkę lnianądo masy z pkt 1, wymieszaj i odstaw.
- Połącz wszystkie składniki razem poza białkami jaj.
- Ubij białka na sztywną pianę i powoli mieszając połącz z resztą.
- Piecz około 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
- Wyjmij z foremki i piecz przez jeszcze ok 10-15 minut.