Idealny na lato – lekki, wilgotny serniczek bardzo lekko serowy – to dzięki temu dosyć neutralnemu delikatnemu smakowi bardzo dobrze skomponował się z kremem tiramisu. Oczywiście można dołożyć przebiszkopty z mojego przepisu, ale i bez tego jest super! Dzięki musowej (ale zwartej) formie i bazie z jogurtu ma niewiele kalorii, bo krem to zaledwie około 1/3 naszego deseru!
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Ciasto to serniczek z ostatniego przepisu:

Po upieczeniu należy poczekać aż ciasto przestugnie. Następnie wyciągnij z formy i odwróć spodem do góry. Dzieki temu ta bardziej zapieczona góra będzie naszym spodem i łatwiej będzie ciasto chwycić w dłonie i w ogóle wyciągnąć, by nałożyć kawałek na talerzyk.
Krem składniki:
- 1/3 szklanki mocnej kawy
- łyżka żelatyny
- słodzidło wedle uznania – u mnie krople karmelowe Nicks
- 200 g mascarpone w temp. pokojowej
- 200 g śmietanki gęstej 36%
- 4 żółtka
Przygotowanie:
- Wsyp żelatynę do kawy, wymieszaj do rozpuszczenia – jeśli się nie rozpuści to możesz to zrobić w kąpieli wodnej.
- Zmiksuj mascarpone z żółtkami, dodaj śmietanę, wymieszaj dokładnie.
- Powoli dolewaj przestudzona delikatnie kawę z żelatyną mieszając. Na koniec kropelki słodzące.
*ja jeszcze nasączyłam delikatnie ciasto samą kawą – kilka łyżek naparu przed kremem.
Po nałożeniu kremu ciasto należy schłodzić. Możesz podawać z owocami np. truskawki będą pasowały idealnie.
Oczywiście starta czekolada na górze dla dekoracji.
Możesz dodać biszkopty:
