Chałka bambusowa już ma wielu fanów – czas na warzywne wersje. Tym razem przemyciłam cukinię. Lekka, wilgotna keto bułka! Idealna tak po prostu lub do smarowania dżemem lub innym kremem! Słodki posiłek może być zdrowy i wartościowy!
Skladniki:
- 140 g musu z cukinii
- 120 g mascarpone
- 10 g oleju mct – może być ze słoika miękki/płynny kokosowy
- 7 jaj
- 50 g budyniu waniliowego
- 50 g błonnika bambsuowego
- 40 g erytrytolu
- 40 g inuliny z cykorii
Przygotowanie:
- Obierz cukinię, jeśli ma pestki to je usuń. Następnie zblenduj na mus.
- Rozpuść mascarpone, dodaj olej kokosowy.
- Połącz z musem z cukinii, żółtkami oraz sypkimi składniki z wyjątkiem erytrytolu.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połącz obie masy na wolnych obrotach.
- Przelej do formy i piecz około 30 minut w 160 stopniach. Wyszły mi dwie keksówki.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.