Ciasto Skubaniec Bezglutenowy Pleśniak Bez Cukru Keto Fit Low Carb Uproszczony Bez Laktozy

Wersja pleśniaka nieco odświeżona. Tym razem przygotowanie jest jeszcze szybsze, a i moim zdaniem nawet ten pleśniak jest smaczniejszy! Klayczny na kruchym cieście z mąki migdałowej już był. Teraz coś innego! Użyłam skruszonych biszkoptów z mojego przepisu, które już skradły podniebienia wielu (nawet tych nieketo!)

Składniki:

  • 4 jaja
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 8 łyżek mąki migdałowej
  • erytrytol
  • 400 ml gęstego mleczka kokosowego z pusszki
  • 100 g czekolady bez cukru
  • kropelki słodzące do kremu
  • 200 g dżemu – u mnie wiśnia – może być też porzeczka czarna, śliwka, czereśnia
  • 4 białka jaj
  • 1/4 łyżeczki kamienia winnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia do pianki i odrobina też do biszkoptów

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptów (podwójna porcja z mojego przepisu).
  2.  Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia.
  3.  Podgrzej mleczko kokosowe i rozpuść w nim czekoladę. Osłodź wedle unzania. U mnie krople Nicks. Odstaw do przestudzenia i do lodówki, aby zgestniało troszkę.
  4. Ubij pianę z 4 białek jaj, dodaj kamień winny, proszek do pieczenia i piecz około 12 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Wyciągnij do przestudzenia i oderwij od papieru do pieczenia. Odłóż na moment.
  5. Skrusz biszkopty I 1/3 wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno „uklep”.
  6.  Wymieszaj resztę kruszonki biszkoptowej z przestudzoną czekoladową masą i wyłóż ją na ciasto.
  7. Teraz dżem – może być konftura, mogą być zblendowane owoce.
  8. Na koniec idzie biała chmurka. Przytwierdź ją mocno. Ja jeszcze celowo ją „poturbowałam” na górze – popekała i wyglądała nawet ładniej.

 

Film z przygotowania znajdziesz na moich Social Media w rolkach. Wydaje się niby dużo, ale zrobiłam to w mniej niż pół godziny chyba!

Wersja pleśniaka z poprzedniego przepisu:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *