Jak dla mnie blok czekoladowy jeszcze lepszy niż tradycyjny. Dodatek biszkoptów bezglutenowych z mojego przepisu sprawia, że można użyć zdecydowanie mniej mleczka kokosowego w proszku do zagęszczenia…a w zasadzie można i bez!
Składniki:
- 250 g mascarpone (małe opakowanie)
- 40 g czekolady
- 100 g mleka kokosowego w proszku / można pominąć jeśli będzie dużo biszkoptów!
- pokruszone biszkopty z mojego przepisu
- słodzidło wedle uznania
Przygotowanie:
- Rozpuść serek mascarpone podgrzewając lekko nieustannie mieszając.
- Wyłącz palnik i dodaj czekoladę, mieszajac aż się połączy w jednolity krem.
- Wsyp mleczko kokosowe i zamieszaj lub po prostu same biszkopty skruszone mniej lub bardziej 🙂
- Wylej do formy wyłożonej papierem i wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
*zamiast mascarpone możesz użyć gęstego mleczka kokosowego – Na pewni będzie taka wersja i dokładne proporcje zapiszę! 🙂