W sumie to można to ciasto robić z innymi owocami – nie tylko z jabłkami. Akurat sezon na jabłuszka, więc wymyśliłam coś innego – warstwowe ciasto składające się z mięciutkiego biszkopcika, musu z jabłek ściętego żelatyną oraz mlecznej chmurki, którą można równie dobrze pozbawić laktozy. Może być jabłkowym rafaello, jabłkową chmurką czy kokosową delicją z jabłkiem…pomysłów na nazwę było sporo – nic dziwnego – połączenie smaków budzi zmysły! Trochę pracy, ale łatwej i przyjemnej – zresztą efekt końcowy rekompensuje!
Przepis na biszkopt to lekko zmienione proporcje z małych biszkopcików, które już znacie:
Tutaj ciasto mogło być mniej zwarte i dzięki temu jest bardziej puszyste. Chociaż chyba pokuszę się, aby spróbować z tych proporcji również wypróbować ten przepis na małe biszkopciki.
Składniki na biszkopt:
- 4 duże jaja
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 40 g busyniu waniliowgo bez cukru
- 4 łyżki erytrytolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
*forma 15×25 cm
Przygotowanie:
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Dodaj budyń i zmiksuj.
- Już beż użycia miksera wymieszaj z żółtkami i mąką migdałową, dodaj też proszek i przelej do formy wyłożonej papierem.
- Piecz około 22 minuty w 160 stopniach z termoobiegiem.
*ścięłam „skórkę” z biszkoptu, by jabłka się lepiej trzymały 🙂
Warstwa numer 2:
- 60 ml wody
- dwie łyżki żelatyny
- 5 jabłek
- 2 łyżki przyprawy korzennej, krople karmelowe Niks
Przygotowanie:
- Rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw.
- Jabłka obierz i zetrzyj/zblenuj na mus – wrzuć do rondelka i odparuj odrobinę wody, dopraw wedle uznania.
- Połącz jabłka z żelatyną i po przestudzeniu daj na biszkopt.
- Wstaw biszkopt z jabłkowym musem do ścięcia do lodówki.
Kokosowa chmurka:
- 60 ml wody
- 200 g mascarpone – może być też śmietanka
- łyżeczka żelatyny – jeśli nie dodasz wiórków to więcej żelatyny
- ok. 80 g wiórków koskowych – można pominąć
- 40 g białej czekolady – można pominać – dało efekt rafaello
Przygotowanie:
- Rozpuść żelatynę w wodzie, odstaw.
- W oddzielnym rondelku rozpuść mascarpone podgrzewając delikatnie nieustannie mieszając. Możesz także rozpuścić w ciepłej wodzie z żelatyną pomagając blenderem, ale polecam rozpuścić mascarpone do uzyskania kremowej konsystencji. *w przypadku śmietanki nie trzeba podgrzewać i rozpuszczać
- Połącz żelatynowy roztwór z rozpuszczonym mascarpone i resztą. Odstaw na moment do lodówki do zagęszczenia i po wyjęciu ułóż na warstwę z jabłkami.
Jeśli chcesz użyć mleczka kokosowego – to wtedy idzie łyżka żelatyny – zwykle na puszkę daję dwie (puszka ma 400 ml) – wtedy podgrzej mleczko by dało się rozpuścić żelatynę i na końcu osłodź. Tutaj trzeba będzie chwilkę dłużej odczekać do lekkiego ścięcia.
U mnie na górze jeszcze starta biała czekolada dla dekoracji.
Będzie robione. Mniam.