Ciasto Cebularz Keto Low Carb na Słono Adaptacja Redukcja do Diety Ketogenicznej Mąka Bambusowa

To ciasto cebularz to nic innego jak moja już znana i uwielbiana keto chałka z górą, która czyni ciasto idealnym posiłkiem idealnym do lunchboxa lub dodatkiem np. do zagryzienia jajecznicy dla tych co z chlebka nie mogą na początku zrezygnować! Mega smaczna i wygodna opcja na drogę! Zaskakująco pyszne słone ciasto!
 

Przepis na chałkę znajdziesz klikając w obrazek poniżej.

*użyłam tylko budyniu śmietankowego zamiast waniliowego. Można dodać zeszkloną cebulkę do środka również.

Przepis na chałkę z mąki bambusowej

Teraz opowiem o tej górze, która uczyniła słodką bułeczkę rewelacyjnym cebularzem keto!

*generalnie zacznij od tego – w czasie chłodzenia przygotujesz i upieczesz ciasto

Chodzi o to by przygotować krem, który po zamrożeniu będzie przypominało lody. Natomiast zabieg mrożenia pozwolił nie rozpłynąć się górze po całości i nie wtopić w ciasto, Założenie było też takie, aby ten proces zamrożenia pozwolił po dodaniu do środka ciasta kawalków tego cuda uzyskać krem w środku i generalnie prawie się udało, ale poszło na dno i dało efekt zakalca – więc odradzam. Tym bardziej, że ten cały pyszny smak idzie z góry – tego kremu zapieczonego z cebulką. Mniam miam. Przejdzmy do konkretów:

Składniki: (wystarczy połowa na jedno ciasto – chyba, że chcesz dobić kalorie – niżej makro na dwie opcje)

  • 150 g mascarpone
  • łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Podsmaż posoloną cebulkę na smalcu pod przykryciem do miękkości.
  2. Dodaj mascarpone i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj pieprz do smaku. Można dodać czosnek w sumie.
  3. Poczekaj aż przestygnie i przełóż do formy wyłożonej papierem i wstaw do zamrażarki na około godzinę.
  4. Po upieczeniu ciasta daj kawałki na ciasto i piecz jeszcze przez około 10-12 minut lub dłużej do zapieczenia, Cebulka powinna się też lekko zarumienić. Oceń jak bardzo chcesz ją zarumienić, byle nie spalić 🙂

*ponieważ dałam do środka i na górę, to biorąc pod uwagę, że polecam tylko na górę – to wystarczy połowa 🙂 ale jeśli damy całość to podaję dwie opcje w makro:

kcal całości jeśli użyjemy całej porcji góry cebulowej: ok. 2057  T: 176  B: 58  Wn:17

w 100 g ok: 255 T: 22 B:Wn: 2

kcal jeśli damy połowę góry z mascarpone i cebuli: ok. 1644 T: 134 B: 52  Wn:14

w 100 g ok. 244 T: 20 Wn: 2

Makro samego ciasta bez cebulowej góry jest w przepisie na chałkę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *