Ciasto idealne na zdrowe śniadanie – nie tylko dla tych na diecie ketogenicznej! Praktycznie nie ma węgli! Upiecz już z owocami lub dżemem w środku lub tak po prostu i smaruj dżemem lub ulubionym kremem – albo po prostu z masłem!
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 30 g błonnika bambusowego
- 15 g budyniu waniliowego bez cukru
- 5 dużych jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 50-60 g mąki migdałowej. Smaczniejsza i bardziej chałkowata jednak z błonnikiem bambusowym. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.
Przygotowanie:
- Przełóż do małego rondelka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
- Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
- Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz mieszając już łyżką – nie chcemy stracić puszystości od białek. Dodaj proszek do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 15×20 cm.
- Piecz ok. 20-25 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!
kcal/ całego ciasta bez dodatków ok. 1138
T: 93, B: 45, Wn: 15
kcal w 100 g ok. 190
T: 16, B: 8, Wn: 2,5
Możesz jeść jako dodatek lub podzielić na 3 porcje na posiłek
kcal takiej porcji ok. 380 – dodaj owoce, jogurt, masło, dżem lub krem 🙂
Faktycznie sztos
Zamiast mascarpone dodałam serek śmietankowy i 1 łyżkę masła więcej (nie była to płynna konsystencja po wymieszaniu)
Wierzch posypany cynamonem przed pieczeniem
Chałka jest pyszna,leciutka, delikatna i lekko wilgotna.Polecam❤️
Chyba najlepsze keto ciacho które zrobiłam. Chyba, bo za mało posmakowałam – zrobiłam 2 porcje, ale dzieci zjadły 🙂 Do trzech razy sztuka…
Wyszła super smaczna mięciutka idealna 🥰🥰🥰🥰🥰polecam serdecznie na słodko, ale jak się nie doda erytrytolu, to jak bułeczka i można dodać wszystko i wykorzystać na śniadanie z dodatkiem serka czy pasty. Dziękuję za przepis.❤️
Wyszło idealne. Miękkie i elastyczne, a jednocześnie puchate i delikatne. Będę robić często. Dziękuję za ten super przepis 😀
Jest rewelacyjna. Na wierzch dałam polewę z mascarpone, czekolady i odrobiny cynamonu. Polecam, pycha 😊
Rewelacja ❤️ to mój ulubiony przepis 🤔 chwila jak tak pomyślę to wszystkie od Ciebie są ulubione☺️☺️☺️☺️
Wyszło jak zwykle 😉👌polecam każdemu szkoda że tu nie można zdjęć swoich dodawać 😔
Przepyszna chałka🥰 swoją zrobiłam ze śmietanką 30% i smarowałam dżemem malinowym bez cukru, niebo w gębie 🤤
Chaleczka wyszła pyszna, mięciutka,puszysta idealna👌👌. Polecam💞💞Robiłam z mąką migdałową, bo blonnik zamówiony 😉😀. Polecam . Dziękuję za kolejny świetny przepis 👌👌🥰
Przepyszne ciasto, jak biszkopt! Upiekłam z borowkami. Polecam, proste i bardzo smaczne:)
Chałka jest po prostu obłędna w smaku! Nie spodziewałam się że aż tak mi zasmakuje. Jadłam bez dodatków bo tylko chciałam spróbować ( a zjadłam prawie ćwierć 🫣)
Super chałka, z masełkiem po prostu sztos, świetna alternatywa dla jego bułek, Przeketonowa jesteś wspaniała 🥰
Chałeczka super 👍 smaczna na słodko 😋
Sylwia pyszniej się nie da?! 😆 Toż to sztos a z maselkiem mmmm 😊
Cudowny przepis. Jestem zachwycona
Czy zamiast mascarpone w przepisach mogę dać gęstą część mleczka kokosowego albo śmietankę kokosową (22%)? Mascarpone ma chyba ok 40% tłuszczu. Może to śmietanki dodać jeszcze olej kokosowy? Kazeina nam odpada niestety, a jest w wielu przepisach
Tak, można spróbować – wtedy ewentualnie ciut więcej mąki – trzeba sprawdzić konsystencję 🙂
Z takim pysznościami to ja zamiast szczuplec to się powieksze bo nie mogę się powstrzymać takie dobre 😱😋🤤😁🤣🤭😒
Od tej chałki zaczynałam przygodę z przepisami Sylwii.
Chyba mój ulubiony przepis, bo jest tak naprawdę fajną bazą do zabawy z różnymi dodatkami. Podstawowa wersja fajna, bo wchodzi z masełkiem jak złoto. Robiłam też z owocami i tu juz bardziej dzieciakom posmakowała.
Robione 3 razy i za każdym razem SZTOS. Dziękuję za przepis ♡
Chyba najbardziej uniwersalne keto- ciasto, ja mrożę i po rozmrożeniu jest równie pyszne 🤭
Mega jest . Najlepsze co jadłam . 😁 Od teraz będzie u mnie zawsze gościć kiedy będzie chęć na słodyczka . 😁
Mega jest 😁 polecam każdemu
Czy można użyć mąki łubinowej zamiast błonnika bambusowego? Lub izolatu białka? 🙂
Tutaj nic z tych rzeczy – jeśli już potrzebujesz to mąka migdałowa – odrobinę więcej niż błonnika, ale wyjdzie nieco inna struktura 🙂
Uwielbiam Cie i Twoje przepisy! Chałka sztos!!