Chałka Bezglutenowa bez Cukru Przepis na Proste Ciasto z Mąki Bambusowej Redukcja Adaptacja Keto Fit Low Carb

Ciasto idealne na zdrowe śniadanie – nie tylko dla tych na diecie ketogenicznej! Praktycznie nie ma węgli! Upiecz już z owocami lub dżemem w środku lub tak po prostu i smaruj dżemem lub ulubionym kremem – albo po prostu z masłem!

 

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 20 g masła
  • 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 30 g błonnika bambusowego
  • 15 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 dużych jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Zamiast mąki bambusowej możesz dać 50-60 g mąki migdałowej. Smaczniejsza i bardziej chałkowata jednak z błonnikiem bambusowym. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.

Przygotowanie:

  1. Przełóż do małego rondelka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
  2. Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
  3. Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
  4. Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz mieszając już łyżką – nie chcemy stracić puszystości od białek. Dodaj proszek do pieczenia.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 15×20 cm.
  6. Piecz ok. 20-25 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!

 

 

kcal/ całego ciasta bez dodatków ok. 1138  

T: 93,  B:  45, Wn: 15

kcal w 100 g ok. 190  

T: 16,  B: 8,  Wn: 2,5

Możesz jeść jako dodatek lub podzielić na 3 porcje na posiłek

kcal takiej porcji ok. 380 – dodaj owoce, jogurt, masło, dżem lub krem 🙂


27 Comments on “Chałka Bezglutenowa bez Cukru Przepis na Proste Ciasto z Mąki Bambusowej Redukcja Adaptacja Keto Fit Low Carb

  1. Faktycznie sztos
    Zamiast mascarpone dodałam serek śmietankowy i 1 łyżkę masła więcej (nie była to płynna konsystencja po wymieszaniu)
    Wierzch posypany cynamonem przed pieczeniem

  2. Chyba najlepsze keto ciacho które zrobiłam. Chyba, bo za mało posmakowałam – zrobiłam 2 porcje, ale dzieci zjadły 🙂 Do trzech razy sztuka…

  3. Wyszła super smaczna mięciutka idealna 🥰🥰🥰🥰🥰polecam serdecznie na słodko, ale jak się nie doda erytrytolu, to jak bułeczka i można dodać wszystko i wykorzystać na śniadanie z dodatkiem serka czy pasty. Dziękuję za przepis.❤️

  4. Wyszło idealne. Miękkie i elastyczne, a jednocześnie puchate i delikatne. Będę robić często. Dziękuję za ten super przepis 😀

  5. Jest rewelacyjna. Na wierzch dałam polewę z mascarpone, czekolady i odrobiny cynamonu. Polecam, pycha 😊

  6. Rewelacja ❤️ to mój ulubiony przepis 🤔 chwila jak tak pomyślę to wszystkie od Ciebie są ulubione☺️☺️☺️☺️

  7. Wyszło jak zwykle 😉👌polecam każdemu szkoda że tu nie można zdjęć swoich dodawać 😔

  8. Przepyszna chałka🥰 swoją zrobiłam ze śmietanką 30% i smarowałam dżemem malinowym bez cukru, niebo w gębie 🤤

  9. Chaleczka wyszła pyszna, mięciutka,puszysta idealna👌👌. Polecam💞💞Robiłam z mąką migdałową, bo blonnik zamówiony 😉😀. Polecam . Dziękuję za kolejny świetny przepis 👌👌🥰

  10. Przepyszne ciasto, jak biszkopt! Upiekłam z borowkami. Polecam, proste i bardzo smaczne:)

  11. Chałka jest po prostu obłędna w smaku! Nie spodziewałam się że aż tak mi zasmakuje. Jadłam bez dodatków bo tylko chciałam spróbować ( a zjadłam prawie ćwierć 🫣)

  12. Super chałka, z masełkiem po prostu sztos, świetna alternatywa dla jego bułek, Przeketonowa jesteś wspaniała 🥰

  13. Czy zamiast mascarpone w przepisach mogę dać gęstą część mleczka kokosowego albo śmietankę kokosową (22%)? Mascarpone ma chyba ok 40% tłuszczu. Może to śmietanki dodać jeszcze olej kokosowy? Kazeina nam odpada niestety, a jest w wielu przepisach

  14. Z takim pysznościami to ja zamiast szczuplec to się powieksze bo nie mogę się powstrzymać takie dobre 😱😋🤤😁🤣🤭😒

  15. Od tej chałki zaczynałam przygodę z przepisami Sylwii.
    Chyba mój ulubiony przepis, bo jest tak naprawdę fajną bazą do zabawy z różnymi dodatkami. Podstawowa wersja fajna, bo wchodzi z masełkiem jak złoto. Robiłam też z owocami i tu juz bardziej dzieciakom posmakowała.

  16. Mega jest . Najlepsze co jadłam . 😁 Od teraz będzie u mnie zawsze gościć kiedy będzie chęć na słodyczka . 😁

  17. Czy można użyć mąki łubinowej zamiast błonnika bambusowego? Lub izolatu białka? 🙂

    • Tutaj nic z tych rzeczy – jeśli już potrzebujesz to mąka migdałowa – odrobinę więcej niż błonnika, ale wyjdzie nieco inna struktura 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *