Przepis na deser, który chyba kochają wszyscy! Ptasie mleczko, ale inne od tego sklepowego – delikatne, rozpływające się, pełne smaku. Zamiast polewy czekoladowej jest czekolada zatopiona w mleczku. Orzechowa chmurka w objęciach czekoladowej również chmurki obsypana startą czekoladą dla urozmaicenia doznań!
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego (całość wraz z wodną częscią)
- 200 g serka śmietankowego „kanapkowego” (może być również mascarpone – ale wtedy będzie około 2x więcej kalorii)
- 1,5 – 3 łyżki żelatyny (jeśli lubisz bardziej kremowe i nie musi się dać chwytać dobrze w ręce a może być jedzone sztućcami to 1,5-2 łyżki)
- 80 g masła orzechowego
- 90 g czekolady
- słodzidło wedle uznania – u mnie syrop Good Good karmelowy z ketosklepu
- odrobina soli morskiej
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe aby rozpuścić w nim żelatynę.
- Dodaj serek i mieszając rozpuść. Zbleduj na gładki krem.
- Podziel na dwie części – do jednej wrzuć 80 g czekolady i mieszając rozpuść. Osłodź wedle uznania i w zależności od poziomu słodyczy czekolady.
- Do drugiej części dodaj masło orzechowe kremowe i sól morską. Słodziło wedle uznania.
- Po przestudzeniu przygotuj naczynie: u mnie ceramiczna foremka 14×21 cm wyłożona papierem do pieczenia i wylej pół czekoladowej masy. Schowaj do lodówki na 10 minut aż stężeje lekko.
- Wylewaj powoli orzechową część i znów wstaw do lodówki na 10 minut.
- Na koniec wylej resztę czekoladowej masy równomiernie na górę. Zetrzyj na tarce resztę czekolady na górę.
- Wstaw do lodówki. Po około 20 minutach już powinno być gotowe.
Wow👌👌👌
Mega. Jest pyszne tanie i szybko sie robi
Będzie robione 😁
Będzie robione 😁
Ojjj po ostatnim ptasim mleczku czekoladowym jestem zachwycona więc to na pewno też u mnie zagości <3
Deser na dziś 😍♥️
Zrobione! Potwierdzam, że pycha 🤩
Dziś będą goście testować 😁
Wygląda obłędnie ta pianka i jakie kolory🤩mniami. Chyba nie pozostaje nic tylko zrobić🙃
Jakie wymiary miała twoja foremka?
14x21cm już dopisuję!
Czy wyliczałas może makro? Wygląda obłędnie
Ptasie mleczko obłędne 👌 jest moim faworytem jak blok czekoladowy na bazie mleka kokosowego w proszku 🥰 polecam wszystkim spróbować i robić, robić robić
Przepyszne!!! 😊
Coś pysznego 🔥 Polecam każdemu bo naprawdę kubki smakowe oszaleją 😍
Właśnie się chłodzi, ale już po oblizaniu szpatułek wiem, że będzie kolejna petarda 😍
Robiłam dzisiaj i wyszło petarda🤩😍😍
Robiłam w miseczce i jest wspaniałe ❤️ Przypomina legumine mojej babci, cudowny smak dzieciństwa 🙂
Hej a jaką czekoladę dajecie bo coś za jasna jak na gorzką😊 co u moich nie przejdzie
Pozdrawiam
Używam czekolad ciemnych bez cukru 🙂