Przepis na deser, który chyba kochają wszyscy! Ptasie mleczko, ale inne od tego sklepowego – delikatne, rozpływające się, pełne smaku. Zamiast polewy czekoladowej jest czekolada zatopiona w mleczku. Orzechowa chmurka w objęciach czekoladowej również chmurki obsypana startą czekoladą dla urozmaicenia doznań!
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego (całość wraz z wodną częscią)
- 200 g serka śmietankowego „kanapkowego” (może być również mascarpone – ale wtedy będzie około 2x więcej kalorii)
- 1,5 – 3 łyżki żelatyny (jeśli lubisz bardziej kremowe i nie musi się dać chwytać dobrze w ręce a może być jedzone sztućcami to 1,5-2 łyżki)
- 80 g masła orzechowego
- 90 g czekolady
- słodzidło wedle uznania – u mnie syrop Good Good karmelowy z ketosklepu
- odrobina soli morskiej
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe aby rozpuścić w nim żelatynę.
- Dodaj serek i mieszając rozpuść. Zbleduj na gładki krem.
- Podziel na dwie części – do jednej wrzuć 80 g czekolady i mieszając rozpuść. Osłodź wedle uznania i w zależności od poziomu słodyczy czekolady.
- Do drugiej części dodaj masło orzechowe kremowe i sól morską. Słodziło wedle uznania.
- Po przestudzeniu przygotuj naczynie: u mnie ceramiczna foremka 14×21 cm wyłożona papierem do pieczenia i wylej pół czekoladowej masy. Schowaj do lodówki na 10 minut aż stężeje lekko.
- Wylewaj powoli orzechową część i znów wstaw do lodówki na 10 minut.
- Na koniec wylej resztę czekoladowej masy równomiernie na górę. Zetrzyj na tarce resztę czekolady na górę.
- Wstaw do lodówki. Po około 20 minutach już powinno być gotowe.
Wow


Mega. Jest pyszne tanie i szybko sie robi
Będzie robione
Będzie robione
Ojjj po ostatnim ptasim mleczku czekoladowym jestem zachwycona więc to na pewno też u mnie zagości <3
Deser na dziś
♥️
Zrobione! Potwierdzam, że pycha

Dziś będą goście testować
Wygląda obłędnie ta pianka i jakie kolory
mniami. Chyba nie pozostaje nic tylko zrobić
Jakie wymiary miała twoja foremka?
14x21cm już dopisuję!
Czy wyliczałas może makro? Wygląda obłędnie
Ptasie mleczko obłędne
jest moim faworytem jak blok czekoladowy na bazie mleka kokosowego w proszku
polecam wszystkim spróbować i robić, robić robić
Przepyszne!!!
Coś pysznego
Polecam każdemu bo naprawdę kubki smakowe oszaleją 
Właśnie się chłodzi, ale już po oblizaniu szpatułek wiem, że będzie kolejna petarda
Robiłam dzisiaj i wyszło petarda


Robiłam w miseczce i jest wspaniałe
Przypomina legumine mojej babci, cudowny smak dzieciństwa 
Hej a jaką czekoladę dajecie bo coś za jasna jak na gorzką
co u moich nie przejdzie
Pozdrawiam
Używam czekolad ciemnych bez cukru