Połączenie mocno czekoladowego brownie z kremem jak z batonika Bounty. To wszystko bez cukru i bez glutenu. Kokos i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń. Postanowiłam użyć mojego soft brownie, by stworzyć ciasto zamiast batoników. Rozpływa się w ustach!
Zacznijmy od upieczenia ciasta. Jest to przepis na soft brownie, które już pojawiło się na blogu, ale przypomnę.
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 100 g masła / oleju kokosowego ze słoika (tutaj dałam olej)
- 50 g czekolady
- 4 jaja
- 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 20 g mąki bambusowej
Przygotowanie
1. Rozpuść mascarpone z masłem/olejem na małym ogniu delikatnie podgrzewając.
2. Wyłącz kuchenkę i dodaj czekoladę i kakao. Mieszaj do połączenia składników.
3. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną pianę.
4. Dodaj żółtka do białek oraz mąkę i masę czekoladowo maślaną. Łączymy delikatnie na niskich obrotach.
5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
6. Poczekaj aż wystygnie i obsiądzie. Z początku będzie delikatne i serio soft. Ja krem dałam po kilku godzinach.
7. Zetnij „skórkę”, by kokosowa masa się przykleiła lepiej.
Krem a’la Bounty. Składniki:
- 200 g mleczka kokosowego
- 100 g mascarpone
- 300 g wiórków kokosowych
- 50 g pasty kokosowej ze słoika
- słodzik do smaku
- 40 g izolatu białka serwatkowego
Przygotowanie:
- Zmiel (opcjonalnie) wiórki kokosowe.
- Pogrzej mleczko kokosowe z mascarpone doporowadzając do płynnej konsystencji.
- Rozpuść w tym twardą pastę kokosową ze słoika. Wsyp wiórki, izolat, wymieszaj i dosłodź wedle uznania. Ja użyłam słoidzka w kroplach i słodzonego izolatu o smaku białej czekolady z kokosem.
- Odstaw masę do momentu aż ciasto będzie już odpowiednio przestudzone i zbite. Najlepiej schłodzić w lodówce.
Na ciasto okrojone „ze skórki” nałóż masę kokosową i wyrównaj. Posypałam to jeszcze 40 g startej czekolady z kokosem.
Makroskładniki i kaloryczność doliczę wkrótce. Póki co możesz wskoczyć do przepisu na soft brownie i sprawdzić rozkład makro i kcal w spodzie ciasta bounty.
Kokos i czekolada to wspaniałe połączenie, a soft brownie to najlepsze brownie, jakie jadłam na keto! Czuję, że przepis wjedzie do stałego jadłospisu słodyczowego 🙂
widzę że muszę wreszcie zrobić to soft brownie 😉
Muszę to zrobić 🥰