Pierwsze wegańskie ciasto w moim wykonaniu – brownie z awokado, które smakuje w moim odczuciu trochę jak brownie bananowe. Dziwne, ale pyszne – sukces. Mokre, smaczne i w końcu coś chyba dla wszystkich. Nie wiem czy są tu weganie, ale to bardzo pyszny i zdrowy deser.
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego (puszka)
- 100 g czekolady
- Duże dojrzałe awokado (ze skórą miało 200 g) \
- 50 g mąki lnianej
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek erytrytolu
Przygotowanie:
1. Podgrzej mleczko by dało się rozpuścić czekoladę.
2. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładki krem.
3. Piecz ok. 30 minut w 150 stopniach.
4. Po przestudzeniu zerwij „skórkę” z ciasta i górę zacznij przygotowywać już w trakcie pieczenia – powinno lekko stężeć.
Różowa góra:
- 500 ml mleka roślinnego – u mnie „Alpro niemleko” – może być inne
- galaretka bez cukru truskawkowa
- Owoce – najlepiej kwaśne – musi być kontrast – do smaku. Ja nie miałam owoców, więc dałam ok. 50 g dżemu truskawkowego
- sok z całej cytryny
Nie dosładzaj tej warstwy – dół jest słodki i bananowy w smaku – coś musi to przełamać 🙂
Przygotowanie:
- Mleczko podgrzewany, wsypujemy galaretkę i owoce i blendujemy. Jak zacznie tężec to przekładamy na ciasto.
- Chłodzimy.
- Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce – jest soft – wręcz kremowe.
To jedno z tych ciast, którym musisz dać odpocząć – może się wydawać nieupieczone – nic bardziej mylnego. Musi się schłodzić i „ustać”. Wygląda co prawda bardziej jak ptasie mleczko, a nie jak ciasto pieczone, ale jest rewelacyjne w smaku. Jak na wegańskie i to jeszcze pierwsze wegańskie ciasto w życiu to bardzo udane.
Forma: 15×21 cm
Kcal w ok. 146 (całość ma ok 1300 g)
T: 12,4 B: 4,12 Wn: 2,8
😍
Czy zamiast mąki lnianej może być bambusowa, kokosowa albo migdałowa? Jak tak to jakie proporcje?