Wegańskie Brownie z Awokado bez Jajek Zdrowe Ciasto Keto Low Carb

Pierwsze wegańskie ciasto w moim wykonaniu – brownie z awokado, które smakuje w moim odczuciu trochę jak brownie bananowe. Dziwne, ale pyszne – sukces. Mokre, smaczne i w końcu coś chyba dla wszystkich. Nie wiem czy są tu weganie, ale to bardzo pyszny i zdrowy deser.

Składniki:

  • 400 g mleczka kokosowego (puszka)
  • 100 g czekolady
  • Duże dojrzałe awokado (ze skórą miało 200 g) \
  • 50 g mąki lnianej
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek erytrytolu

Przygotowanie:

1. Podgrzej mleczko by dało się rozpuścić czekoladę. 

2. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładki krem. 

3. Piecz ok. 30 minut w 150 stopniach. 

4. Po przestudzeniu zerwij „skórkę” z ciasta i górę zacznij przygotowywać już w trakcie pieczenia – powinno lekko stężeć.

Różowa góra:

  • 500 ml mleka roślinnego – u mnie „Alpro niemleko” – może być inne 
  • galaretka bez cukru truskawkowa
  • Owoce – najlepiej kwaśne – musi być kontrast – do smaku. Ja nie miałam owoców, więc dałam ok. 50 g dżemu truskawkowego
  • sok z całej cytryny

Nie dosładzaj tej warstwy – dół jest słodki i bananowy w smaku – coś musi to przełamać 🙂

Przygotowanie:

  1. Mleczko podgrzewany, wsypujemy galaretkę i owoce i blendujemy. Jak zacznie tężec to przekładamy na ciasto.
  2. Chłodzimy. 
  3. Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce – jest soft – wręcz kremowe.

To jedno z tych ciast, którym musisz dać odpocząć – może się wydawać nieupieczone – nic bardziej mylnego. Musi się schłodzić i „ustać”. Wygląda co prawda bardziej jak ptasie mleczko, a nie jak ciasto pieczone, ale jest rewelacyjne w smaku. Jak na wegańskie i to jeszcze pierwsze wegańskie ciasto w życiu to bardzo udane.

Forma: 15×21 cm

Kcal w ok. 146 (całość ma ok 1300 g)

T: 12,4 B: 4,12 Wn: 2,8

2 Comments on “Wegańskie Brownie z Awokado bez Jajek Zdrowe Ciasto Keto Low Carb

  1. Czy zamiast mąki lnianej może być bambusowa, kokosowa albo migdałowa? Jak tak to jakie proporcje?

Skomentuj Pati Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *