Przepis na Ciasto Keto Wielkanoc Babka Wielkanocna Czekoladowa z Mąki Bambusowej bez Cukru bez Laktozy bez Orzechów Low Carb

Przepyszna babka czekoladowa w wersji bez cukru, a nawet bez laktozy oraz orzechów. Ciasto jak większość moich wypieków jest z mąki bambusowej. Jeśli spodoba Ci się któryś przepis i zechcesz korzystać z bloga częściej warto zakupić większą paczkę błonnika bambusowgo.

 

Składniki:

  • 4 jaja
  • 60 g oleju kokosowego bezzapachowego
  • 60 g czekolady ciemnej bez cukru
  • 30 g mąki bambusowej
  • 40 g erytrytolu lub ksylitolu

Przygotowanie:

1. Rozpuść czekoladę z olejem i odstaw.

2. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę, dodaj żółtka, mąkę bambusową i krem czekoladowy.

3. Przelej do formy i piecz około 12-15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Polewa to po prostu reszta z tabliczki czekolady (40 g) rozpuszczona z odrobiną oleju. Dodałam mój ulubiony syrop „karmelowy” bez cukru z ketosklepu.

Dla dekoracji starłam orzechy makadamia na drobnej tarce. Możesz pominąć lub dać np. skórkę pomarańczy.

Sprawdź babkę cytrynową:

5 Comments on “Przepis na Ciasto Keto Wielkanoc Babka Wielkanocna Czekoladowa z Mąki Bambusowej bez Cukru bez Laktozy bez Orzechów Low Carb

  1. Zrobiłam wielkanocna babkę czekoladową i wyszła PYSZNA. Zajadają się nią również węglowodanożercy. Dziękuję za ten ( i inne rowniez) przepis Pozdrawiam

  2. Cóż mogę napisać 🫣 super przepis, szybki w wykonaniu… i co najważniejsze pysznie🙏💜

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *