Przepyszna babka czekoladowa w wersji bez cukru, a nawet bez laktozy oraz orzechów. Ciasto jak większość moich wypieków jest z mąki bambusowej. Jeśli spodoba Ci się któryś przepis i zechcesz korzystać z bloga częściej warto zakupić większą paczkę błonnika bambusowgo.
Składniki:
- 4 jaja
- 60 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 60 g czekolady ciemnej bez cukru
- 30 g mąki bambusowej
- 40 g erytrytolu lub ksylitolu
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę z olejem i odstaw.
2. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę, dodaj żółtka, mąkę bambusową i krem czekoladowy.
3. Przelej do formy i piecz około 12-15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Polewa to po prostu reszta z tabliczki czekolady (40 g) rozpuszczona z odrobiną oleju. Dodałam mój ulubiony syrop „karmelowy” bez cukru z ketosklepu.
Dla dekoracji starłam orzechy makadamia na drobnej tarce. Możesz pominąć lub dać np. skórkę pomarańczy.
Dzięki ❤️
Zrobiłam wielkanocna babkę czekoladową i wyszła PYSZNA. Zajadają się nią również węglowodanożercy. Dziękuję za ten ( i inne rowniez) przepis Pozdrawiam
Bardzo dobra babeczka……polecam
Super prosty pyszny przepis
Cóż mogę napisać 🫣 super przepis, szybki w wykonaniu… i co najważniejsze pysznie🙏💜