Przepis na muffiny jajeczne z tuńczykiem, które smakują wręcz jak kotlety jajeczne. Idealne na śniadanie, na jedzenie na wynos, do pracy, szkoły lub nawet na obiad z ulubioną sałatką. Pyszne, wilgotne – do jedzenia nawet bez sosu. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Wygodny posiłek na wynos lub do zrobienia dzień wcześniej 🙂
Składniki na 7 muffinek:
- 3 jaja
- puszka tuńczyka – u mnie Pan do Mar z e-superfood.pl 120 g razem z sosem własnym
- 100 g serka Capri typu włoskiego / w Biedronce on się nazywa „Capreggio”
- 50 g papryki
- cebula 1/4 główki
- 2 łyżki oliwy (u mnie taka z chilli też z tego sklepu, gdzie kupuję ryby
- sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
- Kroimy w kostkę cebulę i paprykę.
- Mieszamy razem wszystkie składniki: jaja, warzywa, serek skruszony/połamany, oliwę i zioła.
- Przelewamy do foremek na muffinki i pieczemy 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Sugerowane porcje: 2 z dodatkami lub same 🙂
Kcal wszystkich muffin: ok 811, jedna: 115,8
makroskładniki na 100 g T: 7,4 B: 7,16 Wn: 1,1
Te muffiny są rewelacyjne, przepyszne 🥰.
Idealnie nadają się zarówno jako śniadanie, przekąska, a i do obiadu jako kotlety też będą ok.
Tuńczyka kocham! Zagości u mnie ten przepis na pewno. Myślę że fajna opcja na przekąski imprezowe 🙂
Idealne do lunchboxa, w podróży. Polecam spróbować!
Zrobiłam je w następny weekend po wrzuceniu przez Ciebie przepisu i mogę stwierdzić, że czas działa na ich korzyść, bo pięknie je „scala” – coś jak kotleciki mielone na następny dzień. Rozeszły się w mig, a zasmakowały w nich nawet małe dzieciaczki, więc to chyba najlepsza rekomendacja 😊
Super przepis 🥰 dziękuję
Super ! Muszę spróbować 🙂
Uwielbiam serek carpregio – z tuńczykiem połączenia nie probowałam, brzmi ciekawie 😉
Przepyszne są i takie proste