Mleczko kokosowe w proszku to produkt bardzo niedoceniony – a bardzo przydatny na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Najbardziej uwielbiane przeze mnie zastosowanie oczywiście do bloku czekoladowego keto. Ma sporo węgli, ale bez obaw – przy takim użyciu jak u mnie makro wychodzi wciąż przyzwoite. Jest podane przy przepisach. Sprawdź – nie pożałujesz. Lepszego bloku czekoladowego nawet przed keto nie znałam!
Co to jest mleko kokosowe w proszku? Czym się różni od płynnego mleczka w kartoniku lub puszce?
Mleko kokosowe w proszku wyprodukowane jest z wnętrza dojrzałych kokosów w połączeniu z niewielką ilością maltodekstryny z tapioki. Po połączeniu z wodą można uzyskać płynne mleczko kokosowe. Ma pudrową konsystencję i daje się łatwo wymieszać.
Składniki:
Mleko kokosowe bio, maltodekstryna z tapioki bio.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 2640 kJ/640 kcal
- Tłuszcz: 50 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 48 g
- Węglowodany: 40 g, w tym cukry: 1,3 g
- Błonnik: 0 g
- Białko: 6,3 g
- Sól: 0,3 g
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Producent: CocoFarm
Waga: 250 g
Informacja o alergenach: może zawierać orzechy, orzeszki ziemne, nasiona sezamu, łubin
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym i ciemnym miejscu. Chronić przed wilgocią.
Sprawdź moje przepisy z wykorzystaniem mleczka kokosowego w proszku – przenisiesz sie do nich klikając w obrazek.
Mleczka kokosowego w proszku używam także do zagęszczenia kremów do ciast, pralinek keto i przy robieniu domowej frużeliny z owoców.