Nowa wariacja na temat mazurka bez pieczenia. Tak mi posmakowało białko wegańskie o smaku czekolady z cynamonem, że stwierdziłam, że będzie bohaterem mazurka bez pieczenia. Deser przygotowałam w mniej niż 15 minut. Mega pyszne, słodkie – ale przełamane owocami – godne nazwania mazurkiem moim zdaniem zdecydowanie!
Składniki:
- Mleczko kokosowe 22% 400 g
- Białko wegańskie Biotech USA o smaku czekolady z cynamonem ze swiata supli.pl #wspolpraca – 30 g
- Mąka migdałowa – 150 g
- Kajmak bez cukru – do spodu 3 łyżki i do polewy na górę łyżka
- Dżem lub owoce (u mnie dżem aronia bez cukru dla przełamania)
- Czekolada bez cukru – ok 30 g – tylko do polewy
- Żelatyna 2 łyżki
- Guma guar – łyżeczka
- Woda – 1/3 szklanki do rozrobienia żelatyny
- Słodzidlo wedle uznania: u mnie syrop Good Good
Przygotowanie:
1. Rozpuść żelatynę w wodzie. Dodaj do mleczka kokosowego. Do tego dodaj białko, zblenduj na krem i na koniec gumę guar i ponownie zblenduj. Odstaw na czas przygotowania spodu.
2. Połącz mąkę migdałową z kajmakiem bez cukru i zagnieć ciasto.
3. Wyłóż formę wyścieloną papierem ciastem. Wylej krem z punktu 1. Wstaw do lodówki na kilka minut. Szybko stężeje.
4. Po wyciągnięciu daj owoce lub dżem. U mnie aronia, ale będą również pasowały: jagody, porzeczka lub coś kwaśnego dla przełamania.
5. Polewa to rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada wymieszana na koniec z kajmakiem i syropem bez cukru o smaku karmelu, którego używam już długo.
6. Dla dekoracji oprószyłam mąką migdałową.