Brownie bez użycia żółtek w połaczeniu z lekką chmurką bez mleka, truskawkami i kruszonką czekoladową bez pieczenia…wyobraź sobie pyszne ciasto, które smakuje rewelacyjnie i ma maksymalnie obiętą ilość kalorii i węglowodanów przyswajalnych. Miekkie ciasto czekoladowe, ptasie mleczko z zatopionymi truskawkami przysypane kruszonką czekoladową to miks tekstur, eksplozja smaków. Nie uwierzą Ci, że to dietetyczne!
Składniki na brownie:
- 4 duże białka jaj/ 5 mniejszych
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki erytrytolu
- 20 g budyniu czekoladowegp bez cukru – jeśli unikasz skrobi możesz pominąć
Przygotowanie:
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Dodaj kakao i budyń w proszku. Wymieszaj dobrze.
- Wysmaruj papier do pieczenia lekko olejem kokosowym i wyłoż ciasto.
- Piecz około 15-18 minyt w 150 stopniach z teromoobiegiem. Moja blaszka 15×25 cm
Krem:
- 400 g mleczka kokosowego (puszka)
- 2 łyżki żelatyny
- słodzidło wedle uznania – dałam syrop karmelowy ze stewią i aromat waniliowy
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe tak by rozpuścić żelatynę.
- Zblenduj i odstaw do przestudzenia.
- Po przestudzeniu dosłodź i wstw do lodówki do lekkiego stężenia.
Wykończenie ciasta:
5. Na przestudzonym cieście ułóż truskawki (u mnie ok. 200 g) i wyłóż na to już lekko stężone ptasie mleczko.
6. Wysyp kruszonkę: rozpuszczone 40 g czekolady ciemnej bez cukru połączonej z 50 g mąki migdałowej. Jeśli nie możes orzechów możesz po prostu zetrzeć czekolade na tarce.
7. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
kcal całej blachy ok: 1718
T: 127,5 B: 69,5 Wn: 58,1
Pokroiłam na 10 kawałków. Makro jednego ok. 172
T: 12,8 B: 7 Wn: 5,8
Jak to truskawki i brownie, to przecież musi się udać! Zrobione jeszcze pod koniec sezonu truskawkowego, który u mnie jest na początku lipca – wtedy truskawki są najsmaczniejsze, słodkie, soczyste i krwiścieczerwone. W zupełności wystarczyły, by nie musieć dosładzać masy. warstwa brownie urosła lekko, ale niezbyt mocno. Ciasto pyszne, łatwe do trzymania w rączce i bezproblemowe przy transporcie! Będę polecać dalej 🙂
Jak chciała bym komentować twoje przepisy przydał by się dłuższy urlop Ale ten zasługuje na 5+ nie przestałam kochać słodyczy Zamieniłam je na te twojego autorstwa i teraz wiem co jest smaczne Wielki ukłon za te pysznosci
Goście byli zachwyceni 😃 nie podpadło że to bez cukru 😄