Ciasto na Dobrą Kupę Jogurtowe z Mąki Kokosowej i Inuliny Prebiotyczno Błonnikowa Bomba Zdrowe Wypieki Keto Low Carb Fit

Ciasto, w którym mamy do czynienia z kombinacją lekkiego jogurtu z dobroczynną dla jelit inuliną z cykorii będącą prebiotykiem. Ciasto puszyste, ale wilgotne – rozpływające się w ustach i takie, po którym nie powinniśmy mieć rewolucji w brzuszku. Bardzo proste w przygotowaniu – można smarować owocami lub innymi smarowidłami.

 

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego gęstego
  • 5 dużych jaj
  • 40 g mąki kokosowej
  • ok. 120 ml ciepłej wody
  • 30 g oleju kokosowego
  • 40 g inuliny z cykorii
  • 40 g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez dodatku cukru
  • 40 g erytrytolu – lub ksylitolu

 

 

Przygotowanie:

  1. Wsyp do kubka mąkę kokosową, zalej ciepłą wodą, dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Odstaw  na bok do przestudzenia.
  2. Do wiekszej miski masę z pkt. 1 i dodaj wszystkie składniki poza białkami jaj, budyniem i słoidzikiem. Wymieszaj dokładnie na gładki krem.
  3. Ubij białka na sztywno i dodaj budyń w proszku, wymieszaj.
  4. Połącz obie masy mieszając energicznie łyżką.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem. Moja foremka: ceramiczna o wymiarach 15×20 cm.
  6. Piecz około  40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pozostaw w piekarniku chwilę zanim otworzysz.

Polewa: rozpuszczone mascarpone (ok 100 g)  zmieszane z jogurtem greckim (ok. 80 g)  i kropelki waniliowe.

 

Jak pominiesz inulinę i olej kokosowy a zmienisz trochę proporcje to otrzymasz super fajny puszysty i mokry serniczek jak chmurka: Tu przepis:

Serniczek Przepuszysty Jogurtowy

 

2 Comments on “Ciasto na Dobrą Kupę Jogurtowe z Mąki Kokosowej i Inuliny Prebiotyczno Błonnikowa Bomba Zdrowe Wypieki Keto Low Carb Fit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *