Sernik Baskijski Dyniowy z Nutą Pomarańczy na Spodzie Piernikowym Bez Cukru Ciasto Keto Fit Low Carb Jesienne Kremowe Aromatyczne

Jesienna wersja przebaskisjkiego sernika – tym razem dyniowy sernink bez cukru w wersji kremowej na równie aromatycznym spodzie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu! Sprawdź czy posmakuje Ci bardziej niż poprzedni!

Smakowało? Możesz postawić mi wirtualną kawkę! Nawet najmniejsza to 6 jaja do ciasta 🙂 www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki na spód:

  • 200 g masła orzechowego
  • 160 g czekolady – dałam ciemną orzech laskowy i pomarańczowa pół na pół – z Beketo
  • 100 g orzecha w proszku – mąka z orzeszków arachidowych
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • słodzidło do smaku wedle uznania – użyłam kropelek tych co zwykle – Nick z ketosklep.pl – z kodem PRZEKETONOWA rabacik na zakupy w ramach wspołpracy (znajdziesz tam inne składniki, z których korzystam) – ww czekolady również tam znajdziesz

Przygotowanie:

  1. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i połącz z masłem orzechowym mieszając.
  2. Jednolity krem z pkt.1 dpraw i osłodź w razie potrzeby w zależności od gustu i wsyp mąkę z orzeszków i dokładnie wymieszaj.

Składniki na sernik:

 

  • 400 g musu z upieczonej wcześniej dyni
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 200 g śmietany 30%
  • 5 jaj
  • 60 g erytrytolu w pudrze – więcej lub mniej wedle uznania
  • olejek pomarańczowy – 12 ml – można pominąć

Przygotowanie:

  1. Wyłóż spód  na formę z papierem do pieczenia wyciągając delikatnie na boki.
  2. Wymieszaj dokładnie mus z dyni z jogurtem i śmietaną. Dodaj słodzik, zmiksuj. Na koniec dodaj jaja, aromat i zmiksuj razem. Ciasto ma być rzadkie.
  3. Wylej do formy na spód. U mnie dwie foremki 15×20  i torwownica 15 cm – nie były wysokie.
  4. Piecz w 220 stopniach 22 minuty – ma być przyrumienione z wierzchu i luźne w środku.
  5. Po wyłączeniu piekarnika otwórz i poczekaj kilka minut przy uchylonych drzwiczkach – następnie wujmij z piekarnika, poczekaj aż całkowicie przestygnie i przełóż do lodówki na kilka godzin.

Oczywiście spód możesz zrobić inny lub całkowicie pominąć. Można równie dobrze wymieszać rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladę z mąką migdałową w proporcji 1:1. Będzie mi przemiło jeśli pochwalisz się zdjęciami po wykonaniu na mouch grupach lub w moich Social Media. Dziękuję za każde dobre słowo!

Jeśli chcesz bardziej kremowy spód: weź przemichaszka pod sernik:

Przepis na przemichaszki
Przepis na sernik przebaskisjki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *