Jak szaleć to szaleć. Przedelikatny leciutki serniczek polany kremem pistacjowym i czekoladą…czyli po dubajsku! Przepis na serniczek z ricotty jest podobny do tego z babki serniczkowej. Trochę zmodyfikowałam, aby było bardziej mokre ciasto i mniej zbite, bo już sama polewa pistacjowa i czekoladowa ujmuje lekkości nie oszukumy się 🙂
Składniki:
- 250 g ricotty
- 60 g masła (miękkiego)
- 150 g mascarpone
- 8 jaj
- 20 g mąki bambusowej
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru
- 30 g erytrytolu
- 20 g inuliny z cykorii
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie ricottę z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Dodaj rozpuszczone płynne mascarpone Dodaj sypkie składniki prócz erytrytolu i zmiksuj na gładki krem.
- Do masy serowo maślanej dodaj żółtka jaj, a białka wbij do oddzielnej miski.
- Ubij białka na sztywną pianę ze słodzidłem.
- Połącz obie masy łyżką lub na bardzo wolych obrotach.
- Przelej do formy i piecz około 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem lub 170 bez termoobiegu.
Krem pistacjowy: Rozpuszczone mascarpone (100 g) z ok. 60 g pasty pistacjowej. Kropelki słodzące waliniowe Nicks do osłodzenia u mnie.
Polewa czekoladowa: Rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada ciemna (40 g) oraz mleczna Torras (mlecznej 80 g). Dodałam krppelki Nicks.
Oczywiście można po prostu polać czekoladą lub dać zupełnie inną polewę lub krem na górę 🙂
*Wszystkie wyżej wymienione produkty z wyjątkiem jaj i nabiału z kodem Przeketonowa kupisz taniej w ketosklep.pl 🙂
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.