Sernik Dubajski z Ricotty i Mascarpone Przedelikatny Przepuszysty Pistacjowy z Czekoladą Bez Cukru Keto Fit Low Carb Prze

Jak szaleć to szaleć. Przedelikatny leciutki serniczek polany kremem pistacjowym i czekoladą…czyli po dubajsku! Przepis na serniczek z ricotty jest podobny do tego z babki serniczkowej. Trochę zmodyfikowałam, aby było bardziej mokre ciasto i mniej zbite, bo już sama polewa pistacjowa i czekoladowa ujmuje lekkości nie oszukumy się 🙂

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 150 g mascarpone
  • 8 jaj
  • 20 g mąki bambusowej
  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 30 g erytrytolu
  • 20 g inuliny z cykorii

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dokładnie ricottę z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Dodaj rozpuszczone płynne mascarpone Dodaj sypkie składniki prócz erytrytolu i zmiksuj na gładki krem.
  2. Do masy serowo maślanej dodaj żółtka jaj, a białka wbij do oddzielnej miski.
  3. Ubij białka na sztywną pianę ze słodzidłem.
  4. Połącz obie masy łyżką lub na bardzo wolych obrotach.
  5. Przelej do formy i piecz około 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem lub 170 bez termoobiegu.

Krem pistacjowy: Rozpuszczone mascarpone (100 g) z ok. 60 g pasty pistacjowej. Kropelki słodzące waliniowe Nicks do osłodzenia u mnie.

Polewa czekoladowa: Rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada ciemna (40 g) oraz mleczna Torras (mlecznej 80 g). Dodałam krppelki Nicks.

Oczywiście można po prostu polać czekoladą lub dać zupełnie inną polewę lub krem na górę 🙂 

*Wszystkie wyżej wymienione produkty z wyjątkiem jaj i nabiału z kodem Przeketonowa kupisz taniej w ketosklep.pl 🙂

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *