Na prośbę fanów przeketonowych pączków i przeciast wersja biszkoptowych pączków bez mąki bambusowej. Pączki keto z mąki migdałowej z kremem pistacjowym. Są i one – keto pączki pistacjowe – przeketonowe…mięciutkie, puszyste…obłędne!
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g oleju kokosowego bezzapachowego ze słoika
- 60 g mąki migdałowej
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru *proszek
- 6 jaj
- 30 g erytrytolu
- *można pominać – 15 g inuliny z cykorii
Przygotowanie:
- Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść mascarpone. Dodaj olej, zamieszaj. Dodaj mąkę migdałową i inulinę – powtórz czynność. Dodaj budyń i jeszcze raz zamieszaj.
- Wrzuć żółtka jaj i zblenduj na gładki krem.
- W oddzielnej misce ubij białka z erytrytolem.
- Połącz na wolnych obrotach puch z białek z masą z pozostałych składników.
- Przelej do foremek i piecz około 12-15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem lub 170 bez termoobiegu.
Wyszło ich sporo – 20 sztuk. Można zrobić z połowy porcji jeśli za dużo 🙂
Przepis na krem pistacjowy do pączków:
Składniki:
- 150 g mascarpone
- 80 g białej czekolady
- 100 g pasty pistacjowej
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone jak do ciasta na pączki.
- Dodaj białą czekoladę. Wymieszaj dokładnie aż się rozpuści.
- Na koniec połącz z pastą pistacjową.
- Sól i słodzidło wedle uznania na koniec.
U mnie dla dekoracji dropsy z białej czekolady i starte orzechy na tarce *akurat miałam tylko makadamię 🙂
Sprawdź też pozostałe przepisy na pączki na blogu:
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Sylwia to będzie sztos już czuję 👌💪dziękuję za przepis 😁
Kurc!e! Muszą być pyszne ale nie zaopatrzyłam sie w biala czekoladę bez cukru 😔
Jutro będą robione 😁