Ciasto Dakłas Wersja Keto Beza Tort Bez Cukru Bez Daktyli i Kajmaku 3 Warstwowe Biszkopt Kakaowy z Kremem i Chrupiącą Chmurką Orzechowo Migdałowe

Ciasto, o którym usłyszałam od jednej z obserwatorek. Nigdy nie jadłam ciasta o nazwie Dakłas i nie widziałam go wcześniej. Na pewno odbiega od oryginału – od samej bezy, którą wykonałam o wiele inaczej niż tradycja nakazuje po krem pozbawiony daktyli i kajmaku, a biszkopt…biszkopt jest z innego przepisu, chociaż jeszcze sprawdzę to ciasto z soft brownie – tym mokrym!

Biszkopt kakaowy pochodzi z ciasta snickers:

Tutaj Przepis na Ciasto Snickers

*Upiekłam w dużej blaszcze – czas pieczenia 12 minut. Śćięłam „skórkę” przed położeniem kremu.

Krem:

  • 5 tofików bez cukru rozpuszczonych w ok. 50 ml gorącej wody
  • 500 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36% gęstej z Piątnicy lub po prostu samo mascarpone – 750 g
  • 60 g masła orzechowego – użyłam z pekanów i makadamia mix
  • skruszone orzechy – ok. pół szklanki
  • skruszona czekolada z orzechami ok. 70 g
  • krople słodzące karmelowe ze stweią do smaku

*oczywiście może być więcej/mniej orzechów

  1. Zmiksuj razem śmietankę z mascarpone oraz połącz z roztworem o smaku tofików – można oczywiście użyć tylko kropel słodzących (ja miałam te tofiki Beketo) lub kajmaku bez cukru do smaku.
  2. Dodaj sypkie składniki, wymieszaj i gotowe.

Waniliowa beza po mojemu:

Składniki:

  • 10 białek z jaj
  • 60 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
  • 60 g erytrytolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

1.  Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.

2. Dodaj budyń w proszku i dokładnie zmiksuj.

3.Wsyp proszek do pieczenia, zamieszaj i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.

4. Piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Ma się zarumienić.

5. Wyjmij z formy i w samym papierze piecz jeszcze około 15 minut.

6. Poczekaj aż przestygnie.

7. Wysuszoną i wystygniętą chmurkę zdejmij powoli odrywając od papieru do pieczenia. Możesz pomóc sobie podważając nożem.

8. Ułóż dekilatnie dociskając chmurkę na warstwę z kremem.

9. Wstaw do lodówki. Bardziej „chrupnieje” w ciągu kilku godzin w chłodnej temperaturze.

Planuję spróbować na tym spodzie:

Jeśli jadłaś/jadłeś oryginał daj znać czy moja wersja bardzo się od niej różni!

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *