Ciasto, o którym usłyszałam od jednej z obserwatorek. Nigdy nie jadłam ciasta o nazwie Dakłas i nie widziałam go wcześniej. Na pewno odbiega od oryginału – od samej bezy, którą wykonałam o wiele inaczej niż tradycja nakazuje po krem pozbawiony daktyli i kajmaku, a biszkopt…biszkopt jest z innego przepisu, chociaż jeszcze sprawdzę to ciasto z soft brownie – tym mokrym!
Biszkopt kakaowy pochodzi z ciasta snickers:

*Upiekłam w dużej blaszcze – czas pieczenia 12 minut. Śćięłam „skórkę” przed położeniem kremu.
Krem:
- 5 tofików bez cukru rozpuszczonych w ok. 50 ml gorącej wody
- 500 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36% gęstej z Piątnicy lub po prostu samo mascarpone – 750 g
- 60 g masła orzechowego – użyłam z pekanów i makadamia mix
- skruszone orzechy – ok. pół szklanki
- skruszona czekolada z orzechami ok. 70 g
- krople słodzące karmelowe ze stweią do smaku
*oczywiście może być więcej/mniej orzechów
- Zmiksuj razem śmietankę z mascarpone oraz połącz z roztworem o smaku tofików – można oczywiście użyć tylko kropel słodzących (ja miałam te tofiki Beketo) lub kajmaku bez cukru do smaku.
- Dodaj sypkie składniki, wymieszaj i gotowe.
Waniliowa beza po mojemu:
Składniki:
- 10 białek z jaj
- 60 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- 60 g erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
1. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
2. Dodaj budyń w proszku i dokładnie zmiksuj.
3.Wsyp proszek do pieczenia, zamieszaj i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.
4. Piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Ma się zarumienić.
5. Wyjmij z formy i w samym papierze piecz jeszcze około 15 minut.
6. Poczekaj aż przestygnie.
7. Wysuszoną i wystygniętą chmurkę zdejmij powoli odrywając od papieru do pieczenia. Możesz pomóc sobie podważając nożem.
8. Ułóż dekilatnie dociskając chmurkę na warstwę z kremem.
9. Wstaw do lodówki. Bardziej „chrupnieje” w ciągu kilku godzin w chłodnej temperaturze.
Planuję spróbować na tym spodzie:
Jeśli jadłaś/jadłeś oryginał daj znać czy moja wersja bardzo się od niej różni!
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.