Pączki z cukinii wersja czekoladowa. To te z tych mniej wilgotnych. Najlepiej smakują przestudzonme, schłodzone. Kolejny pomysł na przemycenie nieco więcej wartości odżywczych w cieście. Zdrowe i smaczne!
Składniki:
- 140 g startej i zblendowanej na mus cukinii bez skóry
- 20 g masła
- 60 g ciemnej czekolady bez cukru
- 30 g mąki bambusowej
- 30 g izolatu białka czekoladowego
- 4 jaja
- 30 g erytrytolu
- 20 g inuliny – można pominąć
- szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło, zamieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
- Do czekoladowo maślanej masy dodaj mus z cukinii, sypkie składniki z wyjątkiem erytrytolu i żółtka jaj, wymieszaj dokładnie i odstaw.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywno.
- Połącz obie masy na wolnych obrotach.
- Przelej do foremek i piecz około 25 minut w 160 stopniach *bez termoobiegu.
Polewa to rozpuszczone 3 cukierki toffee z Beketo bez cukru z ok. 40 ml wody i ok. 60 g białej czekolady – rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dla dekoracji na górze jeszcze starty tofik bez cukru i odrobina czekolady białej bez cukru.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.