Sernik Dyniowy Keto Korzenny Fit Low Carb Ciasto bez Cukru z Mąki Kokosowej

Jeśli chodzi o to ciasto to prawdziwa bomba witaminowa. Użyłam nie tylko dyni, ale są tu też jabłka! Lekki, wilgotny serniczek. Bardzo proste składniki. Znów bawię się mąką kokosową i wychodzą już coraz smaczniejsze rzeczy! 

Składniki:

  • ok. 600 g dyni upieczonej, obranej ze skórki i zblendowanej na mus
  • 5 jaj
  • 200 g rozpuszczonego mascarpone
  • 3 łyżki oleju kokosowego ze słoika
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 3/4 szklanki wody
  • pół słoiczka dżemu jabłkowego (takiego standardowego po majonezie – niestety nie mam wagi w domu)
  • 40 g erytrytolu
  • 40 g inuliny z cykorii
  • 3 łyżki przyprawy tej mojej korzennej „do kawy” z esuperood
  • 40 g mąki bambusowej
  • 30 g budyniu waniliowego bez cukru
  • aromat pomarańczowy

Przygotowanie:

  1. Zalej mąkę kokosową ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
  2.  Wymieszaj wszystkie składniki razem poza białkami jaj i erytrytolem.
  3. Ubij białka jaj na sztywną pianę i połącz z resztą.
  4. Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
  5. Poczekaj aż przestygnie i wstaw do lodówki. Kroimy schłodzny – jest musowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *