Jeśli chodzi o to ciasto to prawdziwa bomba witaminowa. Użyłam nie tylko dyni, ale są tu też jabłka! Lekki, wilgotny serniczek. Bardzo proste składniki. Znów bawię się mąką kokosową i wychodzą już coraz smaczniejsze rzeczy!
Składniki:
- ok. 600 g dyni upieczonej, obranej ze skórki i zblendowanej na mus
- 5 jaj
- 200 g rozpuszczonego mascarpone
- 3 łyżki oleju kokosowego ze słoika
- pół szklanki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki wody
- pół słoiczka dżemu jabłkowego (takiego standardowego po majonezie – niestety nie mam wagi w domu)
- 40 g erytrytolu
- 40 g inuliny z cykorii
- 3 łyżki przyprawy tej mojej korzennej „do kawy” z esuperood
- 40 g mąki bambusowej
- 30 g budyniu waniliowego bez cukru
- aromat pomarańczowy
Przygotowanie:
- Zalej mąkę kokosową ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem poza białkami jaj i erytrytolem.
- Ubij białka jaj na sztywną pianę i połącz z resztą.
- Piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
- Poczekaj aż przestygnie i wstaw do lodówki. Kroimy schłodzny – jest musowy.