Lekki i kremowy a zarazem puszysty serniczek bez cukru, który zachwyci nieoczywistym lekko budyniowym smakiem!
Składniki:
- 5 jaj
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki ciepłej wody
- pół szklanki mąki bambusowej
- 2 łyzki gumy guar – jeśli nie masz to może być 50 g budyniu waniliowego (proszek)
- 50 g erytrytolu
- 40 g inuliny z cykorii
- 400 g jogurtu greckiego
- opcjonalnie owoce lub ulubiony aromat np. pomarańczowy – wtedy też można zrobić na moich biszkoptach lub piernikach!
Przygotowanie:
- Zalej mąkę kokosową ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw. Masa powinna przestygnąć zanim połączysz z resztą.
- Wymieszaj budyń kokosowy z jogurtem i żółtkami na gładki krem, dodaj sypkie składniki poza erytytolem i zmiksuj dokładnie.
- Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
- Połącz obie masy i przelej do formy wyłożonej papierem, U mnie 10×30 cm, może być też 15,×25 cm – często używam też tej formy do takiej ilości ciasta.
- Piecz około 35-40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Jeśli zacznie się szybko rumienić zmniejsz temperaturę.
- Ciasto smakuje najlepiej po przestudzeniu i schłodzeniu w lodówce.
W środku u mnie maliny, a na górze kilka zblendowanych razem z odrobiną mascarpone i mleczka kokosowego dosłodzone kropelkami waniliowymi Nicks.