Przepis na Lekki Serniczek Jogurtowy Fit Keto Low Carb Ciasto bez Cukru Kremowy

Lekki i kremowy a zarazem puszysty serniczek bez cukru, który zachwyci nieoczywistym lekko budyniowym smakiem!

 

Składniki:

  • 5 jaj
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki mąki bambusowej
  • 2 łyzki gumy guar – jeśli nie masz to może być 50 g budyniu waniliowego (proszek)
  • 50 g erytrytolu
  • 40 g inuliny z cykorii
  • 400 g jogurtu greckiego
  • opcjonalnie owoce lub ulubiony aromat np. pomarańczowy – wtedy też można zrobić na moich biszkoptach lub piernikach!

Przygotowanie:

  1. Zalej mąkę kokosową ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw. Masa powinna przestygnąć zanim połączysz z resztą.
  2. Wymieszaj budyń kokosowy z jogurtem i żółtkami na gładki krem, dodaj sypkie składniki poza erytytolem i zmiksuj dokładnie.
  3. Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
  4. Połącz obie masy i przelej do formy wyłożonej papierem, U mnie 10×30 cm, może być też 15,×25 cm – często używam też tej formy do takiej ilości ciasta.
  5. Piecz około 35-40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Jeśli zacznie się szybko rumienić zmniejsz temperaturę.
  6.  Ciasto smakuje najlepiej po przestudzeniu i schłodzeniu w lodówce.

W środku u mnie maliny, a na górze kilka zblendowanych razem z odrobiną mascarpone i mleczka kokosowego dosłodzone kropelkami waniliowymi Nicks.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *