Tort tiramisu z nowym przepisem na biszkopt! Zrobilam sobie z okazji 4 urodzin bloga – lekki, puszysty, rozpływający się w ustach! Dziękuję, że jesteś i korzystasz z bloga i mogę działać już przez 4 lata!
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru
- 6 łyżek mąki migdałowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek erytrytolu
forma u mnie o średnicy 15 cm.
Przygotowanie:
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną piąnę.
- Dodaj budyń w proszku i zmiksuj dokładnie.
- Po wyłączeniu miksera dodaj pozostałe składniki i wymieszaj już łyżką.
- Piecz około 22 minuty w 150 stopniach z termoobiegiem.
Składniki na krem:
- 500 g mascarpone
- 4 żołtka
- kropelki słodzące Niks ze stewią u mnie
- 6 łyżek inuliny z cykorii
Przygotowanie:
- Miksuj żółtka z inuliną do uzyskania kremowego koglu moglu.
- Zblenuj razem z mascarpone i osłodź kropelkami do smaku.
Poza tym: pół szklanki mocnej kawy do nasączenia biszkopta – ja nasączyłam ten na dole i ten na górze z obu stron.
Jeśli lubisz moje przepisy i chcesz postawić mi urodzinową kawę to tutaj można wesprzeć twórczość: www.buycoffee.to/przeketonowa
zamawiając w tym sklepie z kodem: PRZEKETONOWA wspierasz moją twórczość
Oooo na to czekałam. Wygląda pysznie.
Na pewno wypróbuję i pewnie jak zawsze będzie przepyszne.
Rewelacja i jaki fajny prosty przepis !