Przepis na ciasto budyniowe, wilgotne i schłodzone jest bardzo orzeźwiające! Bez cukru, bez glutenu, a nawet bez laktozy! Ja dodałam do polewy białą czekoladę, ale spokojnie można ją pominąć 🙂
Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki ciepłej wody
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g erytrytolu
- 30 g inuliny z cykorii *można pominąć dając ciut więcej gumy guar i erytrytolu
- 400 g jogurtu kokosowego – można wymienić na gęsty jogurt grecki
- 1-1,5 łyżki gumy guar – jak pominiesz będzie po prostu bardziej wilgotne
- 30 g mąki bambusowej jeśli chcesz mniej mokre – tu nie dałam, ale jak masz to daj – u mnie wyszło mocno mokre – robiłam to ciasto wiele razy i za każdym razem coś zmieniam, kombinuję 🙂 Lepsze wychodzi z błonnikiem bambusowym właśnie
Składniki na krem:
- 300 g jogurtu kokosowego
- łyżka żelatyny
- 40 ml wody do rozpuszczenia żelatyny
- aromat do osłodzenia – u mnie nicks kropelki standardowo
- opcjonalnie jak u mnie biała czekolada – dodałam ok. 40 g i starłam na górę na koniec dla dekoracji
Przygotowanie:
- Zalej mąkę kokosową ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw. Powstanie budyniowa pulpa. Powinna przestygnąć zanim połączysz z resztą.
- Wymieszaj budyń kokosowy z jogurtem, dodaj pozostałe składniki poza białkami jaj i erytytolem i wymieszaj.
- Ubij białka z erytrytolem.
- Połącz obie masy i przelej do formy wyłożonej papierem, U mnie 10×30 cm, może być też 15,×25 cm myślę.
- Piecz około 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Jeśli zacznie się szybko rumienić zmniejsz temperaturę *mam nowy piekarnik i ma chyba słabszą moc.
- Ciasto powinno być przestudzone i schłodzone przed ścięciem „skórki” i polaniem kremem – jest delikatne i zabiera bardziej zwartej formy przy schlodzeniu. Wstaw do lodówki na parę godzin.
Krem to nic innego jak połączenie roztworu żelatyny z resztą. Po wymieszaniu wstaw na chwilę do lodówki – szybciej zgęstnieje.
U mnie poza kremem są też maliny 🙂