Wielkanoc coraz bliżej i przepis nie należy do najmniej kalorycznych to jednak to mazurek i aby odwzorować jak najlepiej pozwoliłam sobie nieco poszaleć z kajmakiem bez cukru. Jak na świąteczny deser przystało nie należy go robić zbyt często a od święta. Kruche ciasto oczywiście można wykorzystać do innych wypieków, ale sam krem to mimo, że bez cukru to jednak rozpusta. Przełamałam słodycz kajmaki dżemem aroniowym bez cukru. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się czarna porzeczka, jeżyna lub wiśnia.
Składniki na kruche ciasto:
- 30 g masła klarowanego
- 150 g mąki migdałowej
- 40 g słodzika – erytrytol u mnie
- 2 żółtka
- Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
- Wyłóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 15×21 cm), uklep, podziuraw widelcem i piecz w 160 stopniach około 15 minut z termoobiegiem. Wyciągnęłam na boki jak to w mazurku – jest plastyczne, więc nie powinno być z tym problemu.
Korówkowa chmurka składniki:
- 400 g mleczka kokosowego (puszka)
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki kajmaku bez cukru
- łyżka gumy guar
- opcjonalnie słodzik wedle uznania – dałam aromat karmelowy w kroplach ze stewią
- Podgrzej mleczko kokosowe tak aby rozpuścić żelatynę. Dodaj kajmak i zamieszaj. Odstaw do przestudzenia.
- Dodaj gumę guar i zblenduj na gładki krem.
Na kruche przestudzone ciasto wyłóż krówkową chmurkę – też powinna być przestudzona.
Wstaw do lodówki do stężenia.
Ułóż owoce lub dżem – u mnie dżem, bez cukru z aronii z esuperfood (z kodem przeketonowa rabat na zakupy w tym sklepie).
Na koniec idzie polewa kremowa:
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki kajmaku bez cukru (lub więcej jeśli ma być bardziej słodko)
Rozpuść mascarpone podgrzewając i mieszając. Do kremowego serka dodaj kajmak i opcjonalnie dosłodź. Polej na górę.
Kleksy z rozpuszczonej czekolady z odrobiną masła dla dekoracji.
Przepis powstał z 2 przepisów: kruchego spod mazurka sprzed roku (trochę zmieniłam proporcje) oraz z deseru krówka bez pieczenia:
Sprawdź mazurki z zeszłego roku:
Wygląda i smakuje jak cudo 😉