Soft brownie to jedno z ulubionych przepisów na tym blogu. W końcu udało mi się stworzyć wersję bez mleka. Oczywiście nie jest identyczne w smaku, ale również pyszne. W końcu sięgnęłam znów po mąkę kokosową. To trudny składnik, jednak doświadczenie pozwoliło mi stworzyć już kilka jadalnych przepisów z użyciem mąki kokosowej.
Składniki:
- puszka mleczka kokosowego pełnotłustego 22% (400g)
- 80 g czekolady (u mnie ciemna Torras bez cukru)
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki mąki bambusowej
- 50 g erytrytolu lub inne słodzidło wedle uznania
- 4 jaja duże / 5 małych
- 2 łyżki kakao (można pominąć jeśli nie lubimy mocno czekoladowych ciast)
- płaska łyżka gumy guar (też można pominąć – będzie bardziej mokre po prostu)
Przygotowanie:
- Zagotuj mleczko kokosowe wraz z wodną częścią mieszając.
- Wsyp mąkę kokosową do mleczka, zamieszaj. Wrzuć czekoladę i zamieszaj jeszcze raz – pod wpływem ciepła się rozpuści. Odstaw.
- Po przestudzeniu dodaj pozostałe składniki i zamieszaj. Kolejność dowolna – nie trzeba ubijać białek.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25-30 minut w 150 stopniach.
- Najlepsze jest schłodzone.
kcal bez polewy i dżemu całego ciasta ok: 1666
w 100 g ok: 189
T: 15 B: 7 Wn: 2
całe ciasto ma nieco mniej niż 900 g
Polewa to u mnie ok: 40 g czekolady + łyżeczka oleju kokosowego razem rozpuszczone.
Pod polewą jest dżem malinowy bez cukru. Nie ścinałam „skórki z ciasta” – przeskrobałam górę widelcem i na to ułożyłam dżem. Aby zobaczyć jak to zrobiłam – żeby dżem z polewą się trzymał dobrze KLIKNIJ TU (link do filmu).