Soft Brownie bez Cukru bez Laktozy Ciasto Czekoladowe z Mąki Kokosowej Przepis Keto Low Carb

Soft brownie to jedno z ulubionych przepisów na tym blogu. W końcu udało mi się stworzyć wersję bez mleka. Oczywiście nie jest identyczne w smaku, ale również pyszne. W końcu sięgnęłam znów po mąkę kokosową. To trudny składnik, jednak doświadczenie pozwoliło mi stworzyć już kilka jadalnych przepisów z użyciem mąki kokosowej.

 

Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego pełnotłustego 22% (400g)
  • 80 g czekolady (u mnie ciemna Torras bez cukru)
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki mąki bambusowej
  • 50 g erytrytolu lub inne słodzidło wedle uznania
  • 4 jaja duże / 5 małych
  • 2 łyżki kakao (można pominąć jeśli nie lubimy mocno czekoladowych ciast)
  • płaska łyżka gumy guar (też można pominąć – będzie bardziej mokre po prostu)

 

 

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleczko kokosowe wraz z wodną częścią mieszając.
  2. Wsyp mąkę kokosową do mleczka, zamieszaj. Wrzuć czekoladę i zamieszaj jeszcze raz – pod wpływem ciepła się rozpuści. Odstaw.
  3. Po przestudzeniu dodaj pozostałe składniki i zamieszaj. Kolejność dowolna – nie trzeba ubijać białek.
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25-30 minut w 150 stopniach.
  5. Najlepsze jest schłodzone.

kcal bez polewy i dżemu całego ciasta ok: 1666 

w 100 g ok: 189

T: 15  B:Wn: 2

całe ciasto ma nieco mniej niż 900 g

Polewa to u mnie ok: 40 g czekolady + łyżeczka oleju kokosowego razem rozpuszczone.

Pod polewą jest dżem malinowy bez cukru. Nie ścinałam „skórki z ciasta” – przeskrobałam górę widelcem i na to ułożyłam dżem. Aby zobaczyć jak to zrobiłam – żeby dżem z polewą się trzymał dobrze KLIKNIJ TU (link do filmu).

 

Przepis na soft brownie na mascarpone bez mąki kokosowej:

Sprawdź także moje ulubione brownie z awokado:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *