Dwuwarstwowe pyszne donuty składające się z czekoladowego spodu i kremowej częsci o smaku orzechowym z polewą czekoladową – efekt snickersa! Sprawdź jak zrobić te obłędne i przepyszne w smaku zdrowe pączki keto (ale nie tylko dla tych na diecie keto)!
1. Musisz zacząć od upieczenia pączków z poprzedniego przepisu – kliknij w obrazek, by przejść do przepisu na czekoladowe oponki.
2. W czasie jak się będą piekły i stygły przygotujesz górę:
- 150 g mascarpone
- 150 g mleczka kokosowego
- 60-80 g masła orzechowego
- Syrop karmelowy bez cukru ze stewią do osłodzenia
- 2 łyżki
lub opcja bez laktozy:
- 400 g mleczka kokosowego
- 60-80 g masła orzechowego
- 2 łyżki żelatyny
- ten sam syrop lub inne słodzidło wedle uznania
W obu przypadkach należy podgrzać w rondelku mleczko kokosowe (lub mleczko z mascarpone) aby rozpuścić żelatynę. Na końcu dodaj masło orzechowe, słodzik, możesz też dosypać szczyptę soli morskiej. Zblenduj i odstaw do przestudzenia.
3. Przekrój pączki na dwie części.
4. Wylej do foremek silikonowych krem i przykryj jedną połówką pączka.
Także jeśli wyjdzie ci 12 pączków to finalnie masz 24!
5. Wstaw do lodówki do stężenia.
Ja zostawiłam na noc, więc nie podpowiem ile dokładnie trzeba poczekać aby zaczęły ładnie odchodzić od foremki.
6. Polewa czekoladowa dla dekoracji i różnicy tekstur.
Zostanie ci część mleczka kokosowego z czekoladą. Możesz tego kremu użyć do dekoracji lub dodać jeszcze czekolady i zrobić bardziej gęstą polewę.
Film z przygotowania znajdziesz na moim kanale na Instagramie oraz Facebooku, ale wrzucam też fotki z kolejnych etapów – może będą wystarczająco pomocne
.
Uwielbiam Twoje ptasie mleczko o smaku snickersa a te paczusie bardzo mi je przypominają z tym że są lżejsze dzięki biszkoptowemu spodowi! Są pycha!❤️
One są pyszne puszyste jak z najlepszej ciastkarni mniam super
Połączenie smakowe rewelacja, następnym razem do masy Snickers dodam jeszcze orzeszki pokruszone. Jedyne co to dla mnie 2 łyżki to za dużo żelatyny przez co konsystencja tej warstwy snickers zbyt gumowa jest.