Pierniczki z Mąki Migdałowej bez Cukru Keto Przepis Ciastka Korzenne

Ciasteczka korzenne i pierniczki to coś co lubimy jesienią i zimą. Są bardzo proste do przygotowania w wersji bezglutenowej. Proste składniki i skpresowe wykonanie.

Składniki:

  • 170 g mąki migdałowej (około 1,5 szklanki)
  • 20 g kakao
  • 20 g cynamonu
  • 10 g kardamonu
  • szczypta imbiru, chilli, gałki mielonej
  • 50 g erytrytolu
  • 1 jajko
  • łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Łączymy razem wszystkie składniki i zagniatamy kulkę.
  2. Wałkujemy małe kawałki i używając stempelków wykrawamy kształty. Nie powinny być zbyt cienkie.
  3. Pieczemy około 6 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Po przestudzeniu możemy zrobić lukier:

150 g mascarpone + 8 g żelatyny + syrop bez cukru (u mnie Good Good klonowy) + cynamon do smaku – można użyć innego słodzidła. Rozpuszczamy mascarpone podgrzewając i rozpuszczamy w nim żelatynę, dodajemy słodzidło wedle uznania. Czekamy aż delikatnie zgęstnieje tak by nie rozlało się na boki i układamy na ciasteczka.

 

Wkrótce jeszcze jedna wersja ciasteczek 🙂

Można też użyć przepisu na ciasto kruche z szarlotki – doprawić przyprawami korzennymi po prostu i piec w podobny sposób.

3 Comments on “Pierniczki z Mąki Migdałowej bez Cukru Keto Przepis Ciastka Korzenne

  1. Byłam przekonana, że nie da się na diecie ketogenicznej stworzyć pierniczków, które oddzadzą klimat świąt, a nie nadwerężą cierpliwości podczas ich robienia. Dodatkowo przepis jest prosty, zawiera wszystkie niezbędne przyprawy i krótko się piecze. ideał!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *