Ciasteczka korzenne i pierniczki to coś co lubimy jesienią i zimą. Są bardzo proste do przygotowania w wersji bezglutenowej. Proste składniki i skpresowe wykonanie.
Składniki:
- 170 g mąki migdałowej (około 1,5 szklanki)
- 20 g kakao
- 20 g cynamonu
- 10 g kardamonu
- szczypta imbiru, chilli, gałki mielonej
- 50 g erytrytolu
- 1 jajko
- łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
- Łączymy razem wszystkie składniki i zagniatamy kulkę.
- Wałkujemy małe kawałki i używając stempelków wykrawamy kształty. Nie powinny być zbyt cienkie.
- Pieczemy około 6 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Po przestudzeniu możemy zrobić lukier:
150 g mascarpone + 8 g żelatyny + syrop bez cukru (u mnie Good Good klonowy) + cynamon do smaku – można użyć innego słodzidła. Rozpuszczamy mascarpone podgrzewając i rozpuszczamy w nim żelatynę, dodajemy słodzidło wedle uznania. Czekamy aż delikatnie zgęstnieje tak by nie rozlało się na boki i układamy na ciasteczka.
Wkrótce jeszcze jedna wersja ciasteczek 🙂
Można też użyć przepisu na ciasto kruche z szarlotki – doprawić przyprawami korzennymi po prostu i piec w podobny sposób.
Byłam przekonana, że nie da się na diecie ketogenicznej stworzyć pierniczków, które oddzadzą klimat świąt, a nie nadwerężą cierpliwości podczas ich robienia. Dodatkowo przepis jest prosty, zawiera wszystkie niezbędne przyprawy i krótko się piecze. ideał!
Absolutny must have na świątecznym stole. Wady? Szybko znikają 🫣
Pyszota,dzięki za twoją pracę ❤️